Međunarodna radionica izrade cvijeća od krep papira u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 3.12.2023. u 19:20h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom blagdana Svete Barbare, Kulturno umjetnička udruga "Magda i Luisa" iz Madžareva i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organiziraju međunarodnu radionicu izrade cvijeća od krep papira.

Voditelji radionice bit će bračni par Mikša, Verena i Zvonko, iz Dornave u Sloveniji, uz članove Turističkog društva "Breza" iz Pragerskog. Radionica će se održati 4. prosinca s početkom u 17.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu.

Zvonko_i_Verena_Miksa.jpg

TD_Breza.jpg

Izrada kinča, tradicijskog ukrasa za bor, nekad je u novomarofskom kraju započinjala upravo na blagdan Svete Barbare, stoga se radionicom nastoji oživjeti interes za izradom kinča te upoznati vještine izrade cvijeća od krep papira izrađivača s drugih područja.

Kinč je bio ukras izrađen od raznobojnog papira u obliku cvijeća, kuglica i lančića. Papirnati ukras dodatno se mogao ukrasiti i zrncima kukuruza, graha te osušenim stabljikama pšenice ili raži.

U daljoj prošlosti izrada kinča imala je širi društveni značaj jer je doprinosila slobodnijem druženju mladih i njihovom boljem međusobnom upoznavanju. Svake večeri od blagdana Svete Barbare do Badnjaka mladež bi se okupljala u jednom domaćinstvu i zajedno uz molitvu i pjevanje adventskih pjesama izrađivala kinč.

Suncokreti.jpg