Maruševečki "Klaruši" na orubičkoj manfestaciji "Kolo na dva štuka"

Varaždinske vijesti | 28.8.2017. u 09:11h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi KUD-a Klaruš Maruševec u subotu, 26. kolovoza, u Orubici u Brodsko-posavskoj županiji, sudjelovali su kao gosti KUU "Marijan Lanosović" na manifestaciji "Kolo na dva štuka".

Ta je manifestacija ove godine održana 16. puta po redu, no prvi službeni zapis "Kola na dva štuka" datira iz 1953. godine s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu kada ga je izveo ogranak Seljačke sloge iz Orubice.

Orubičko "Kolo na dva štuka" upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam ih tvori gornji štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.

Članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec publici su predstavili maruševečki kraj s pjesmama i plesovima Zagorja te su za obje izvedene koreografije bili nagrađeni burnim pljeskom prisutne publike. Naravno, i ovaj put, maruševečka je nošnja bila posebna atrakcija za Orubičane i njihove goste. Osim maruševečkih folkloraša, na manifestaciji su se predstavili i članovi KUD-a "Rešetari" iz Rešetara, članovi KUD-a "Magdalena" iz Donje Kupčine i naravno domaćini iz Orubice.

DSC02790

Označeno u