Maruševec i dalje jedna od najtransparentnijih općina u Hrvatskoj Foto: Općina Maruševec

Maruševec i dalje jedna od najtransparentnijih općina u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 2.7.2022. u 11:43h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Općina Maruševec ponovo je ocijenjena najvišom ocjenom – "peticom" za otvorenost proračuna te je time svrstana na listu najtransparentnijih općina u Hrvatskoj.

Još jedno u nizu hvalevrijednih priznanja Općini Maruševec komentirao je načelnik Mario Klapša.

- Jedan od glavnih preduvjeta za uspješno upravljanje javnim sredstvima jest upravo transparentnost, a ono je i pokazatelj kvalitete rada jedinice lokalne samouprave. Ovo priznanje Općini Maruševec potvrda je da se svi procesi od javnog interesa u Općini Maruševec vode potpuno transparentno te da su građanima dostupni svi proračunski dokumenti, akti i informacije, imajući u vidu Zakon o proračunu, Zakon o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. Osim neovisnog Instituta za javne financije, raspolaganje sredstvima Općine Maruševec kontrolira i Državni ured za reviziju koji nam je u zadnjoj kontroli izdao bezuvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja, a ove godine i Ministarstvo financija koje je provelo proračunski nadzor utvrđivanja zakonitosti izvršavanja proračuna u Općini Maruševec - zadovoljno ističe načelnik Klapša.

Za potrebe istraživanja, u proteklom vremenu proračunska transparentnost je mjerena brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica u Hrvatskoj, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2020. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2021. godinu, prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022., te proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Institut za javne financije objavljivanjem ovih rezultata istraživanja želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, jer transparentnost podrazumijeva pristup potpunim, točnim, pravovremenim i razumljivim proračunskim informacijama, da bi građani dobili uvid u način rada i odlučivanja tijela javne vlasti, odnosno kako bi se uspostavila kontrola nad trošenjem sredstava.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici u Hrvatskoj.