Marković: Radi se o čistoj zlobi i opstrukciji - neki su protivni svemu, bez provjere činjenica

vv | 6.9.2021. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na kritike varaždinskoj gradskoj vlasti da uništava zelene površine, drveće i dječje igralište odabirom "trokuta" u Novakovoj ulici za lokaciju nove mini tržnice, čemu se usprotivila oporba i dio građana tog dijela Varaždina,  reagirao je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika.

Prvo ukazuje da postoje snimke sa zbora građana na kojem je dogovorena mini tržnica u tom dijelu Varaždina, koje svjedoče da nije obećao izgradnju parka iza zgrada u Koblenzovoj samo da bi nakon toga ljudi digli ruke za mini Plac, budući da je svjestan problema s vlasništvom nad tim zemljištem, a onda je objasnio kako se uopće došlo do nove lokacije, odnosno Novakove ulice.

-Nakon što su propale tri lokacije u POS-u, Novakova je predložena nakon što sam s pročelnikom za upravljanje imovinom prošao sve površine ne samo u tom dijelu grada, već i u POS-u, Grabanicama i Bronxu. S obzirom da je grad ograničen s parcelama u gradskom vlasništvu i uzevši u obzir sve što je potrebno za mini Plac, odlučili smo građanima predložiti tu lokaciju. Imali smo u vidu da taj kvart "iza rampe" nema dovoljno dodatnih sadržaja i da mu je potreban pristup kojim ćemo pokušati nešto napraviti baš u tom kvartu.  To ne uključuje samo mini Plac, već i prometno rješenje špice ispred Konzuma za koje se počeo izrađivati elaborat, zatim traženje pogodne lokacije za novu zelenu zonu i mnoge druge sadržaje koji su tamo potrebni, navodi Marković.

mala_trznica_varazdin_28082021.jpg

Naglašava da su svjesni da je svaki dio zelenila bitan, ali isto tako da prevelika izgrađenost na tom području nije grijeh nove gradske uprave, već problem koji je nastao prijašnjih godina. 

-Na predloženoj lokaciji neće biti nikakvog rušenja drveća, nema apsolutno nikakvog zadiranja u dječje ili sportsko igralište, a mi ćemo kao nova gradska uprava u skladu s razvojem tog dijela grada napraviti sve da se u tom dijelu grada napravi igralište i zelena zona na nekoj drugoj, prigodnoj lokaciji u kvartu, najavljuje Marković, ukazujući da se djeca na dijelu travnate površine na koju ide plac ne bi smjela igrati jer je cesta jako blizu i time bi se ugrozila njihova sigurnost.    

Polemika oko lokacije, smatra Marković, zasjenila je svrhu novog malog Placa: omogućiti ljudima u tom dijelu grada, odnosno zgradama koje su neplanski napravljene s premalo predviđenih zelenih zona, kupovanje lokalnog proizvoda, proizvedenog od našeg poljoprivrednika i OPG-a, koji teškom mukom dolaze do ruku kupaca zbog preprodavača i velikih trgovačkih lanaca.

-Plac je dio naše kulture i mjesto susreta, a pogotovo je ovaj Plac bitan jer je to dodatni sadržaj koji je nužno potreban tom dijelu grada. Stoga, umjesto da podržimo ovu inicijativu i pomognemo tim ljudima kupovanjem njihovih proizvoda, pokušava se nametnuti teza o devastaciji zelenila i rušenju dječjeg igrališta koje se ustvari uopće ne dira, ali na kojem, nažalost praktično nema dovoljno djece za igru. To je ključni problem. Taj naš poljoprivrednik će propasti jer nema gdje prodati, a dječja igrališta će na kraju ostati prazna, ukazuje.

Na kraju ocjenjuje.

-Ovdje se radi se o čistoj zlobi i opstrukciji od strane bivšeg gradonačelnika, ali i nepoznavanju stvarne ekološke svijesti mnogih pojedinaca koji su protivni svemu, bez provjere stvarnih činjenica. Mi kao nova uprava grada uvodimo nove zelene politike, ali moramo uvažiti i širi kontekst zatečene situacije i napraviti korake koja su nužni za prosperitet našeg grada i društva u cjelini, zaključuje Marković.