Mališani iz Dječjeg vrtića Vinica u etno kući naučili peći kruh Foto: Općina Vinica

Mališani iz Dječjeg vrtića Vinica u etno kući naučili peći kruh

Varaždinske vijesti | 17.10.2023. u 19:35h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu "Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Dječjem vrtiću Vinica", najstarija odgojno obrazovna skupina - "Ježići", zajedno sa svojim odgajateljicama, posjetila je viničku etno kuću.

Tamo su se okušali u pečenju kruha na tradicionalni način te uz predavanja i radionicu, koju su vodile zamjenica ravnateljice Ksenija Humek i odgojiteljica Ana Matijašec, pobliže upoznali stare tradicijske običaje viničkog kraja.

djecji_vrtic_vinica_etno_kuca_17102023_2.jpg

Djeca su s oduševljenjem pratila nekadašnji način dolaska do kruha, od prerade žita u brašno, autohtone recepture pripreme tijesta za kruh te način pečenja u starinskom šporhetu. Odgojiteljice su također, uz pečenje, prikazale i dio viničke povijesti uz priče te stare predmete kao što su žrvi, sita, rifle, žetarka, strugajka, balažice, rasuhe i njihovu primjenu u prošlim vremenima.

djecji_vrtic_vinica_etno_kuca_17102023_1.jpg

Radionicu su posjetili ravnatelj Srednje škole "Arboretum Opeka" Marčan, Dragan Brkić, te načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof.

- Današnji način života često ne dopušta djeci da se svakodnevno susreću sa starinskim načinom pečenjem kruha te njegovanje starih običaja, stoga nam je drago da kroz našu tradicijsku kuću djeca mogu na praktični način upoznati našu prošlost, ali i bogatu viničku povijest na koju smo iznimno ponosni - izjavio je načelnik Štimec prilikom obilaska dječje radionice u viničkoj etno kući.

djecji_vrtic_vinica_etno_kuca_17102023_3.JPG