Mali Bukovec: Roditelji novorođenih i studenti dobili veće naknade Foto: Općina Mali Bukovec

Mali Bukovec: Roditelji novorođenih i studenti dobili veće naknade

Varaždinske vijesti | 20.12.2020. u 15:29h | Objavljeno u Našim krajem

U društvenom domu u Svetom Petru Općina Mali Bukovec organizirala je podjelu naknada roditeljima novorođenčadi i studentima. U skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, naknade su dijeljene pojedinačno.

Ove su godine, a prema najavama iz općinske uprave, naknade povećane.

- U vrijeme blagdana novorođenu djecu s područja općine Mali Bukovec darujemo s novčanim iznosom koji smo ove godine povećali za 500 kuna i naknada je sada 2500 kuna. U ovom trenutku imamo 22 bebe. To me veseli jer se ne smanjuje broj novorođenih nekoliko godina zaredom - rekao je načelnik Darko Marković.

- Studentima smo za 200 kuna povećali iznos božićnice, jednokratne novčane potpore krajem godine, i one sada iznose 1200 kuna. Dobilo ih je 40 studenata - dodao je Marković.

Općina Mali Bukovec, osim najmlađih i studenata, pomaže i srednjoškolsku djecu.

- Raspisali smo javni poziv za stipendiste deficitarnih zanimanja upisanih u srednje škole. Stipendija je 300 kuna mjesečno, i to za svih 12 mjeseci u godinu, ne samo za deset mjeseci školske godine. Javni poziv ćemo produžiti do kraja siječnja kako bi svim učenicima omogućili da tijekom praznika izvrše prijavu - kazao je načelnik.

Koronavirus je ove godine spriječio tradicionalno druženje s djecom za Svetog Nikolu, no darovi su ipak stigli.

- Organiziranu podjelu darova Svetog Nikole svake godine selimo po naseljima. Prošle godine to je bilo u Župancu, ove godine je trebalo biti u Novom Selu Podravskom, kada Sveti Nikola dolazi na kočiji, s konjima. To je tradicija kod nas. No ove godine to nismo mogli organizirati pa smo to napravili s Osnovnom školom Veliki Bukovec financirajući poklone svoj djeci koji su im bili dodijeljeni od njihovih razrednika ili razrednica - pojasnio je načelnik.

Dodajmo na kraju da su prigodnu naknadu, božićnicu, dobili i umirovljenici s područja Općine Mali Bukovec. Za sve koji imaju mirovinu manju od 1700 kuna iz općinskog je proračuna osigurano po 200 kuna. Ukupno je ovo pravo ostvarilo 197 umirovljenika.

- Nadam se da će ovi skromni pokloni u ovo vrijeme darivanja sve koji su ih primili razveseliti i biti im poticaj za darivanje i suosjećanje prema drugima, jer sada više nego ikada trebamo probuditi ljudskost jednih u drugima, i biti tu jedni za druge. Ljubav ovogodišnjeg Božića neka ispuni vaša srca radošću, suosjećanjem, mirom, utjehom i nadom, a u novoj 2021. godini svima najviše želim zdravlja i sreće! - poručio je svima načelnik.