Lukom nabavio nove kosilice za proljetnu sezonu, proširili dimnjačarske usluge Foto: Martin Novosel

Lukom nabavio nove kosilice za proljetnu sezonu, proširili dimnjačarske usluge

M.N./Varaždinske vijesti | 14.3.2019. u 09:52h | Objavljeno u Našim krajem

U komunalnom poduzeću “Lukom” u Ludbregu jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena jedna od djelatnosti poduzeća – dimnjačarstvo i koja se provodi i na području susjednih djelatnosti.

Gradonačelnik Dubravko Bilić je na konferenciji podsjetio da je upravo dimnjačarstvo jedna od djelatnosti na kojoj Lukom temelji širenje usluga i na područje susjednih općina koje su ušle u suvlasništvo poduzeća, a to su Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Martijanec.

- Moram izraziti zadovoljstvo jer je Lukom i dalje jedno dobro, stabilno poduzeće u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, rade u interesu građana, a tako će nastaviti i dalje. Nedavno smo predstavili rezultate koje imamo u odvojenom prikupljanju otpada i naši sugrađani zajedno s gospodarstvenicima ne moraju brinuti da bi Ludbreg mogao biti uopće blizu plaćanja penala jer smo na oko 64 posto razdvajanja i time smo već sad osigurali zaobilaženje penalizacije. Prošle godine završili smo veliku investiciju za reciklažno dvorište u koje naši sugrađani mogu dovesti sve ono što ne uspijemo pokupiti pred vratima - rekao je Bilić te najavio javljanje na natječaj za sortirnicu i nabavu novih komunalnih vozila.

Spomenka Škafec, direktorica Lukoma osvrnula se na širenje dimnjačarskih usluga. Lukom će tako zapošljavati ukupno 5 dimnjačara.

- Dimnjačar je deficitarno zanimanje stoga nam je drago da je Zavod za zapošljavanje prepoznao naš interes i omogućio nam izobrazbu i sufinanciranje dva nova dimnjačara. Nabavili smo i novo dostavno vozilo Peugeot tako da imamo na raspolaganju vozilo za dva tima u slučaju hitnih intervencija, redovitih servisiranja i slično. Vjerujem da će to poboljšati kvalitetu usluge jer radi se o osjetljivom i širokom području i smatram da bi nam itekako trebalo biti važno da dimnjačari provjere svaki dimnjak bilo da je riječ o kući ili stanu kako bismo smanjili mogućnost bilo kakvih nepoželjnih događaja - rekla je Škafec te dodala kako se u poduzeću paralelno spremaju i za proljetnu sezonu, a u tu svrhu nabavljene su dvije nove kosilice.

- Riječ je o američkim kosilicama koje su se pokazale izuzetno dobre, jedna je s košarom kako ne bismo morali dodatno sakupljati pokošenu travu što nam je iznimno važno na pojedinim lokacijama posebno kada je riječ o sportskim terenima - zaključila je S. Škafec.

Gradonačelnik je pri samom kraju osvrnuo se i na posljednju sjednicu gradskog vijeća na kojoj je donijeta odluka o načinu prikupljanja biorazgradivog i komunalnog otpada.

- Vjerujem da ćemo opet biti jedna od najkonkurentnijih gradskih tvrtki koja se brine o zbrinjavanju otpada. Grad Ludbreg ima izuzetno malu cijenu za svoje sugrađane, a s obzirom da nemamo vlastito odlagalište već moramo tržišno zbrinjavati taj otpad. Uskoro nas očekuje godišnji zahtjev Lukoma za reguliranjem cijene i nastojat ćemo opet biti najkonkurentniji na tržištu te omogućiti da naši građani imaju najbolju moguću uslugu. Istovremeno na temelju ove nove odluke donijet ćemo i novi plan prikupljanja otpada iz vinograda i pritom ne mislim na naselje već na sve vinograde ludbreškog područja i trenutačno je u nabavi šest zelenih otoka kako bismo omogućili ljudima koji tamo ne žive da ne bacaju otpad u prirodu već na primjereno mjesto - rekao je Bilić.

Ujedno je i naglasio kako oni koji ne stanuju u vinogradima, već posjeduju vikend kuće, više neće plaćati zbrinjavanje otpada već će se to financirati preko prikupljene naknade za vikend kuće, odnosno poreza na kuće za odmor. To zbrinjavanje godišnje će Grad Ludbreg koštati između 50 tisuća i 100 tisuća kuna.