Lukom donirao ludbreškim ustanovama 500 kompleta za razvrstavanje otpada Foto: Grad Ludbreg

Lukom donirao ludbreškim ustanovama 500 kompleta za razvrstavanje otpada

V.M./Varaždinske vijesti | 9.10.2016. u 11:33h | Objavljeno u Našim krajem

Jedinica lokalne samouprave dužna je na svom području izvršiti obavezu odvojenog prikupljanja problematičnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada. Iako u brojnim sredinama ova praksa još nije zaživjela na području Grada Ludbrega, zahvaljujući komunalnoj tvrtki Lukom, uspješno se provodi.

Nedavno su s ciljem edukacije djece i mladih donirali kutije za razvrstavanje otpada dječjim vrtićima na području Grada Ludbrega, Osnovnoj školi Ludbreg i Srednjoj školi Ludbreg.

- Smatramo da je osim u kućanstvu, djecu važno poticati na recikliranje i sortiranje otpada u vrtiću ili školi. Podijelili smo oko 500 kompleta sa po tri kartonske kutije u koje se odvojeno odlagažu papir, plastika i miješani otpad. Te kutije idu u vrećice u raznim bojama, svaka boja je samo za određenu vrstu otpada. Smatramo da će ovakvim potezom recikliranje i sortiranje biti još jedna usvojena cjeloživotna navika - pojasnio je Alen Sabol, direktor Lukoma.

Tri dječja vrtića, osnovnu školu i srednju školu ukupno polazi oko 1300 djece i mladih koji će svakodnevno učiti kako pravilno odvajati otpad. Kutije za odvojeno sakupljanje otpada uz Alena Sabola, direktora Lukoma uručio je i gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ako krenemo od najmlađih, onda nemamo briga za budućnost. Kada djecu naučimo koliki je značaj recikliranja i odvajanja otpada, tada smo uistinu učinili pravu stvar. Uz to, za ove najmlađe to je na neki način i igra bojama obzirom da svaka kutija ima vrećicu s drugom bojom. Ovo je još jedna u nizu hvalevrijednih akcija naše gradske komunalne tvrtke – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Uz komplete koji su donirani odgojno-obrazovnim ustanovima, isti su postavljeni i u ostalim gradskim ustanovama kako bi građanima u svakom trenutku bilo omogućeno razvrstavanje otpada. Na taj način štedimo energiju i čuvamo naš planet, ali štedimo i novac ponovnom upotrebom pojedinih stvari.

Sukladno zakonima Europske unije, Republika Hrvatska obvezala se za odvojeno sakupljanje otpadnog papira, metala, plastike i stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnih ulja, otpadnog tekstila i obuće i medicinskog otpada.

IMG_0987.JPG

Označeno u