Ludbreško Gradsko vijeće donijelo Odluku o osnivanju Poduzetničke zone Apatija Foto: Grad Ludbreg

Ludbreško Gradsko vijeće donijelo Odluku o osnivanju Poduzetničke zone Apatija

Varaždinske vijesti | 2.11.2021. u 16:29h | Objavljeno u Našim krajem

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega prihvaćena je Odluka o osnivanju Poduzetničke zone Apatija te Program izgradnje Poduzetničke zone Apatija.

Kako je istaknuto, svrha Programa izgradnje Poduzetničke zone Apatija na području Grada Ludbrega je poticanje razvoja poduzetništva gradnjom zone Apatija, čijom će se gradnjom poduzetnicima omogućiti povoljniji i jeftiniji način izgradnje poslovnog objekta, kao i jačanje konkurentskog nastupa na tržištu te jačanje korištenja poduzetničke prostorne i informativne infrastrukture.

Programom se potiče stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, posebno stimulirajući razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva jer upravo sektor malih i srednjih poduzetnika predstavlja pravi okvir za realizaciju poduzetničkih inicijativa.

– Kako bismo se uskladili s prostornim planom trebalo je donijeti odluku o osnivanju Poduzetničke zone Apatija, veličine otprilike 30 hektara. Nama je zona potrebna kao i svim drugim sredinama kako bismo se mogli sad pred otvaranje novih natječaja kvalitetno pripremiti ako se pojave zainteresirani investitori. Stvari na tržištu bitno se mijenjaju, proizvodnja u Kini više nije najjeftinija, opterećena je cijenom transporta, sigurnošću u transportu, neredovitošću. Već sad smo svjedoci da pojedine kompanije u Europi ne mogu isporučiti svoje proizvode. Europa se sve više okreće svojim tržištima i ako gledamo prema naprijed vidimo priliku za Hrvatsku da se neke djelatnosti iz daljine prebace u europsko dvorište. Ne želimo se dovesti u situaciju da nam dođe kupac, a nama će biti potrebne dvije godine da pripremimo zemljište. Danas morate biti spremni, isti dan odgovoriti na zahtjeve – pojasnio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Iz Grada napominju da je Poduzetnička zona način dugoročnog rješavanja potreba poduzetnika za poslovnim prostorima te poduzetnicima omogućava poslovno povezivanje, racionalizaciju poslovanja i zajedničko korištenje pripadajuće infrastrukture.

- Grad Ludbreg osnivanjem i izgradnjom Poduzetničke zone Apatija osigurava brži lokalni gospodarski razvoj sukladno svojim prostornim i razvojnim planovima. Formiranjem poduzetničke zone rješavaju se problemi poduzetnika, spremnih na ulaganja, za poslovne prostore odnosno zemljište koje će im omogućiti korištenje pripadajućeg zemljišta s pripremljenom infrastrukturom - priopćili su.

Grad Ludbreg je u prostornim planovima osigurao početne aktivnosti, koje predstavljaju preduvjete za rad i formiranje Poduzetničke zone Apatija. Prostornim planom uređenja Grada određena je namjena građevina u zoni te iste mogu biti poslovne i proizvodne što podrazumijeva novu izgradnju uz mogućnost parcelacije te izgradnje potrebne prometne i komunalne infrastrukture.