Ludbreški Trseki pripremaju 27. međunarodnu izložbu mladih vina Foto: VV arhiva / ilustracija

Ludbreški Trseki pripremaju 27. međunarodnu izložbu mladih vina

Varaždinske vijesti | 3.1.2019. u 18:31h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara "Trsek" Ludbreg organizira međunarodnu 27. izložbu mladih vina, koja će se 25. i 26. siječnja održati u dvorani hotela "Crnković" u Ludbregu.

- Ovom, 27. po redu izložbom mladih vina, nastavljamo tradiciju okupljanja vinogradara koja je započela još davne 1867. godine, kada je održana prva izložba grožđa u Ludbregu. Iz godine u godinu kvaliteta naše izložbe potvrđuje se sve većim brojem izlagača, kao i brojem uzoraka mladih vina, uz sudjelovanje svih vinogradarskih udruga iz naše te susjednih županija, kao i iz susjednih zemalja - ističu iz Udruge vinogradara "Trsek".

Otvorenje izložbe održat će se 25. siječnja u 17 sati, dok je u 16 sati predviđeno predavanje. Vinogradari mogu sudjelovati s bijelim, ružičastim i crnim vinima, proizvedenim od jedne sorte ili mješavine sorata.

Prema stupnju kvalitete vina mogu biti stolna, kvalitetna i vrhunska. Donose se 3 boce po 1 l (ukupno 3 litre) ili 4 boce po 0,75 l (butelje). Proizvođači koji imaju vlastite etikete mogu ih staviti na boce, a ostali moraju rukom ispisane podatke nalijepiti na boce. Nakon sugestije ocjenjivačke komisije, odlučeno je da svaki proizvođač mora deklarirati svoje vino (suho, polusuho, poluslatko ili slatko).

Uzorci mladih vina prikupljat će se 12. siječnja (subota) od 12-20 sati i 13. siječnja (nedjelja) od 10-20 sati u hotelu "Crnković". Svi uzorci će biti pohranjeni na temperaturi koja je propisana za pojedine sorte vina. Svaki sudionik kod predaje uzoraka plaća kotizaciju od 100 kn po uzorku, dok je kotizacija za članove udruge vinogradara "Trsek" 80 kn. Sudionik s tri i više uzoraka plaća 80 kn po uzorku.

Uzorke će prije otvaranja izložbe mladih vina ocjenjivati stručna komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka i enologa. Svako ocijenjeno mlado vino dobit će odličje prema odluci komisije.

Za trajanja izložbe sva vina moći će se degustirati. Dodatne informacije o izložbi vina zainteresirani vinogradari mogu dobiti od predsjednika Udruge vinogradara "Trsek" Branka Kežmana (098/612-154) ili tajnika Mladena Matijašeca (098/702-734).