Ludbreški proračun iznosi 56 milijuna kuna, u planu gradnja bazena i "bike" parka Foto: Grad Ludbreg

Ludbreški proračun iznosi 56 milijuna kuna, u planu gradnja bazena i "bike" parka

Varaždinske vijesti | 3.2.2021. u 13:40h | Objavljeno u Našim krajem

- Proračun za 2021. godinu nešto je manji od prošlogodišnjeg. No, i ovih nemalih 56 milijuna kuna planiranih za ovu godinu čak 39 posto prihoda veže uz porezne prihode koje građani daju kroz porez na dohodak, a oko 31 posto prihoda su oni vezani uz EU projekte ili one koji su vezani uz projekte koje objavljuju različita ministarstva – kazao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je kako su od sljedeće godine planirali nešto manje, oko milijun i sto tisuća kuna poreznih prihoda s obzirom na to da se opet dogodila porezna reforma koja je na neki način ponovo promijenila način prikupljanja prihoda Grada Ludbrega.

– Uvode se novi prihodi koji će nama na neki način uskratiti jedan dio sredstava koji smo ulagali u razvoj grada, ali smo se prilagodili i donijeli taj proračun od 56 milijuna kuna koji će u onoj rashodovnoj strani pokazati u kojem smjeru grad ide - kaže Bilić.

Predviđena su znatna sredstva, oko milijun i devetsto tisuća kuna, za ulaganje u mjesne odbore, za sve one radove koje mjesni odbori žele, planiraju i vide da su im potrebni.

Sustav mjesnih odbora

- Mi kao jedan od rijetkih gradova, uz grad Pulu i Zagreb, imamo sustav mjesnih odbora, mjesne samouprave, koji funkcionira na sličan način kao i grad. Imaju svoje mjesne odbore, predsjednika, dakle ljude koji su izabrani na izborima i koji svoj prihod, koji se sastoji u cijelosti od poreznog prihoda koji se skupi od građana na tom području, u tom mjesnom odboru, uvećan za 10 do 20%, troše prema vlastitom nahođenju, za pomoć udrugama, neke manje radove i slično. One druge radove poput održavanja ceste, javne rasvjete, čišćenje snijega preuzima grad na sebe – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg priprema se i za provedbu različitih projekata, a među njima su gradnja bazena i gradnja "bike" parka. Planira se i umjetna trava na nogometnom stadionu Podravina, igralište za košarku i odbojku na Podravini, s obzirom na to da bi se umjetnom travom uništilo postojeće igralište za košarku i rukomet.

ludbreg_bazeni_2.jpg

– Trebalo bi biti gotovo igralište u Hrastovskom pokraj nogometnog igrališta, jedno multifunkcionalno igralište za puno sportova. Isto tako planirali smo i 1. fazu uređenja društvenog doma u Selniku i pretvaranje u jednu dvoranu za borilačke sportove. Planiramo i rekonstrukciju kino dvorane. S obzirom da će energetska obnova te zgrade biti gotova do ožujka, započeli bismo odmah i s rekonstrukcijom same kino dvorane kako bi se napokon taj prostor osuvremenio i prilagodio našim potrebama. Nadamo se i potpori Ministarstva kulture i medija za obnovu kino opreme kako bi nastavili tradiciju prikazivanja kino filmova – kaže Bilić.

Kreće uređenje auto kampa

Dodaje je i kako ove godine započinje uređenje auto kampa na lokaciji budućeg bazena i sanacija klizišta Starjak, gdje uz pomoć Hrvatskih voda planiraju završiti klizište koje ugrožava kuće i cestu. Jedan od većih projekata zajedno sa ŽUC-om je gradnja nogostupa odnosno biciklističke staze od Sigeca do Slokovca i Apatije.

– S Varkomom ćemo raditi na uređenju vodovoda na različitim dijelovima u Vinogradima Ludbreškim. Tamo će se na društvenom domu urediti i fasada, a u planu je i uređenje društvenog doma u Bolfanu koji će se osposobiti za društvene aktivnosti. Naravno, tu je i nastavak uređenja Otoka mladosti. Ukoliko se sve realizira kako treba u ovoj prihodovnoj strani krenuli bismo s otkupom prostora u Mlinu i taj prostor bismo preuredili za potrebe gradske knjižnice. To bi bilo oko 1500 kvadrata korisnog prostora što bi sasvim zadovoljilo potrebe knjižnice. Jedan primjereni i suvremeni prostor, okupljalište mladih i svih drugih koji vole knjigu i sve sadržaje koji se organiziraju uz knjižnicu – ističe Bilić.

Obnovljivi izvori energije

Grad Ludbreg se u svom razvoju okrenuo i prema obnovljivim izvorima energije. To su prepoznali i kao stratešku odrednicu novog Europskog programskog razdoblja do 2027. godine, s obzirom na to da će se u tom razdoblju financirati jako puno obnovljivih izvora energije bilo iz solarnih elektrana, bilo iz geotermalnih elektrana ili korištenje vodika u prometu ili u svakodnevnom životu.

– Odradili smo prve razgovore o korištenju geotermalne energije na području Ludbrega. Naši sugrađani znaju i bolje nego ja da su na Ludbregu rađena mnogobrojna ispitivanja i mnogobrojne bušotine u kojima se prvenstveno tražila nafta, ali je otkrivena topla voda. Sada taj neuspjeli pokušaj i otkrivanje tople vode može postati vrlo važan izvor održive proizvodnje takozvane zelene energije – kaže ludbreški gradonačelnik.

Na području Ludbrega postoji nekoliko bušotina koje su interesantne za proizvodnju struje.

- Jedna je u Selniku, druga u Sigecu i jedna vrlo bogata bušotina je u Bolfanu. Potencijala ima i bušotina kod Črn-bela. Cijeli taj prostor bi se mogao pretvoriti u istražno polje Ludbreg. Cilj nam je da probamo zajedno sa Županijom i općinama Mali i Veliki Bukovec, jer oni provode taj projekt kroz Biotermal i vjerojatno će ove godine započeti neki ozbiljniji radovi na tom području, da taj zapadni dio županije postane središte županije za obnovljive izvore energije s obzirom i na naš projekt solarne elektrane – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg tako u budućnosti računa na izgradnju elektrane čime bi postao značajan proizvođač zelene energije i na taj način priključio bi se gradovima Europe koji pomažu energetsku tranziciju i smanjenje karbonskog otiska što se traži od europskih država.

– Mislim da se Ludbreg tu može na vrijeme uključiti i polako pokazati da u tom polju može biti lider ne samo u Varaždinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Bilić.

ludbreg_bazeni_3.jpg

ludbreg_bazeni_1.jpg

Označeno u