Ludbregu dodijeljen počasni naziv "Grad - prijatelj djece" Foto: Grad Ludbreg

Ludbregu dodijeljen počasni naziv "Grad - prijatelj djece"

VV | 23.11.2017. u 15:27h | Objavljeno u Našim krajem

U utorak, 21. studenoga 2017. održano je Savjetovanje akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba na kojem je proglašeno pet novih gradova i općina prijatelja djece. Među njima je i Grad Ludbreg koji je uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicije i dobio počasni naziv Grad Ludbreg - prijatelj djece.

Gradovi prijatelji djece globalna je UNICEF-ova inicijativa, pokrenuta 1996. godine u cilju stvaranja gradova po mjeri djece, jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okruženja, demokratskog društva i dobrog upravljanja. U Hrvatskoj je akcija pokrenuta u sklopu Saveza društava Naša djeca početkom 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a, koji je osigurao sredstva za njezino pokretanje.

- Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta jer oni su budućnost. Ponosni smo na počasni naziv koji smo stekli, ali smo također svjesni da nas on itekako obvezuje da u daljnjem radu moramo biti još bolji. U kategoriji javnih potreba iz oblasti predškolskog odgoja i prosvjete godišnje izdvajamo otprilike 4500kn po djetetu na što smo ponosni jer ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost. Vjerujem da smo zaslužili ovu titulu jer smo se opredijelili da budemo prijatelji djece - poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Na održanoj svečanosti proglašenja novih gradova prijatelja djece, uz gradonačelnika Dubravka Bilića, Irenu Kučina, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Ludbregu nazočili su i predstavnici Ludbreškog sunca te predstavnici Osnovne škole Ludbreg. Prosudbena komisija koju su činile dr. Mirjana Kolarek Karakaš, Đurđica Dropuljić, mr.sc. Maja Pleše Sabol obišla je nedavno Ludbreg i uvjerila se u kontinuirana izdvajanja upravo za one najmlađe.

-Grad Ludbreg ulaže puno u svoju djecu kroz naknade za novorođenčad, besplatne knjige i školski prijevoz, a svaki učenik na početku školske godine dobiva 100 kn za školski pribor. Cijena vrtića najniža je u Varaždinskoj županiji. Iz proračuna se izdvajaju znatna sredstva za dječje potrebe. Ove je godine upisano jedno odjeljenje više u Osnovu školu Ludbreg što je rijetkost u Hrvatskoj te je uvedena jednosmjenska nastava. Učenici, učitelji i roditelji škole izradili su Senzorni park tj. osjetilni vrt u kojem djeca borave na zraku radi povezivanja s prirodom. Grad Ludbreg financira udžbenike i dio pribora školskoj djeci. U sklopu Škole djeluje i Glazbena škola koju pohađaju učenici Grada Ludbrega i svih okolnih općina. Uz Opću gimnaziju i ekonomsku, učenici se školuju za strukovna i pomoćna zanimanja te im se nastoji osigurati posao u Ludbregu i okolici - ističe Prosudbena komisija te pohvaljuju i rad tri dječja vrtića, Radost, Iskrica "Bernarda Varga" i Smjehuljica.

Istaknule su i Udrugu „Ludbreško sunce“ kao neosporan primjer brige i požrtvovnosti. Imaju osiguran dnevni smještaj djece, hranu, prijevoz i psihosocijalnu rehabilitaciju.

-U gradu ordinira pedijatrica koja uglavnom provodi zdravstvenu skrb nad djecom do 14 godina. Djeca su redovito procijepljena, provodi se prenatalna zdravstvena zaštita trudnica, osnovane su grupe za potporu dojenja, edukativni tečajevi za trudnice i majke rodilje te se redovito obilazi novorođenčad. U suradnji s policijom već drugu godinu provodi se projekt "Siguran Ludbreg" u kojem se educiraju mladi vozači te se šire informacije o tome kako povećati sigurnost u prometu za sve. Sve sportske udruge koriste Sportsku dvoranu bez naknade. Ludbreg se diči dječjim igralištima. Ima ih ukupno 23, postavljena su u svakom travnatom dijelu u Gradu i okolici i na usluzi su djeci. Centar za kulturu i informiranje Grada Ludbrega marljivo organizira dječje predstave, izložbe, filmove sve u cilju da djeci ponude najbolja ostvarenja primjerena njihovoj dobi. U Ludbregu djeluje i Dječji forum za prava djeteta. Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner redovno organizira programe za djecu. - ističe Prosudbena komisija.