Ludbreg s mađarskom općinom provodi projekt razvoja hodočasničkih ruta i kulturnog turizma

MGA/VV | 1.9.2020. u 17:50h | Objavljeno u Našim krajem

Gradu Ludbregu odobren je projekt “Promicanje promocije i razvoja transnacionalnih hodočasničkih ruta povezanih s održivim i kulturnim turizmom“, akronim: VIA SAINT MARTIN u sklopu programa suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Projekt će se provoditi u partnerstvu s Općinom Zalaszentmárton iz Mađarske.

Vrijednost projekta je 350.130,75E, dok je udio Grada Ludbrega 181.590,00E, od čega 85 posto financira EU, a preostali dio Grad Ludbreg.

Danas je u Uredu gradonačelnika održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen sam projekt kao i predstojeće aktivnosti. Projekt su predstavili Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, Antonija Bedeniković, Programski i komunikacijski menadžer u Zajedničkom tajništvu Mađarska – Hrvatska: „Iskustvo u prekograničnoj suradnji i uloga komunikacije u Programu suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska“ i Robert Tkalec – voditelj spomenutog projekta u Gradu Ludbregu.

- Ovo je za nas jedan uistinu vrijedan Interreg projekt kojim nastavljamo dobru suradnju s Mađarskom. Zajedno smo proveli već nekoliko projekata bilo kao partner na projektu, bilo kao vodeći partner. Ovaj projekt došao je kao nastavak naše strategije ulaganja u turizam, prije svega u hodočasničke sadržaje, ali i u ovoj Covid situaciji popularan outdoor turizam gdje pozivamo ljude da što više vremena borave vani – rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je Grad Ludbreg pripremajući se i tražeći partnere za projekt naišao na jednu prekrasnu malu općinu u Mađarskoj i u kojoj se nalazi crkva svetog Martina iz 13. stoljeća. Grad Ludbreg i općinu Zalaszentmárton povezala je zajednička želja za razvijanjem hodočasničkog turizma.

- Projekt je financiran u sklopu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska i koji je programiran za razdoblje 2014-2020, odnosno ide kraju s tim da imamo još tri godine za provedbu aktivnosti – rekal je Antonija Bedeniković. Dodala je i kako je aktualna situacija sve usporila, ali nije bitno poremetila tijek aktivnosti i nema čekanja s implementacijom projekata.

- Prednosti implementacije ovog projekta za Grad Ludbreg su višestruke jer nam omogućuju da ostvarimo kratkoročne i dugoročne ciljeve u području novih tematskih turističkih sadržaja povezanih s održivim i kulturnim turizmom. Vođeni dosadašnjim pozitivnim iskustvom u projektima prekogranične suradnje INTERREG Mađarska Hrvatska, sigurni smo i u uspješnost ovog novog projekta VIA SAINT MARTIN sa novim partnerom Općinom Zalaszenmarton – rekao je Robert Tkalec.

Opći cilj projekta je razviti i primijeniti inovativni turistički proizvod koji se odnosi na razvoj hodočasničkih turističkih ruta, koji uključuju vjerske spomenike i objekte u prekograničnom području. Specifični ciljevi projekta su: razvoj novih usluga u obliku tematskog turizma kao novootvorene turističke atrakcije; uspostavljanje zajedničke hodočasničke tematske rute koje će povezati grad Ludbreg i Zalaszentmárton; poboljšanje uvjeta prihvaćanja turista i posjetitelja na tematskoj ruti izgradnjom novih smještajnih jedinica; podrška lokalnim gospodarstvima i održivom turizmu.

Projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 20-mjesečnog trajanja projekta su: izrada zajedničkog programa za hodočasnički turizam; zajedničke akcije za izgradnju kapaciteta lokalnih dionika o održivom turizmu; organizacija kulturnih događanja; razvoj zajedničkog pametnog rješenja (aplikacije) za promociju nove turističke ponude; uspostavljanje tematske rute i opremanje turističkim sadržajima; poboljšanje usluga smještaja za posjetitelje na lokacijama; testiranje hodočasničkog programa i izviđanje rute.