Ludbreg: Prošao proračun za 2022. godinu bez podrške HDZ-a, HNS-a i NS Reformista

VV | 2.1.2022. u 17:06h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj sjednici u 2021. godini Gradskog vijeća Grada Ludbrega koja je održana elektronskim putem izglasan je proračun za 2022. godinu. Proračun Grada Ludbrega za 2022. godinu iznosi 76.339.051,00 kn.

Gradonačelnik Ludbrega izrazio je nezadovoljstvo bojkotiranjem sjednice od strane vijećnika iz redova Reformista koji iako prisutni na sjednici nisu željeli sudjelovati u raspravi oko donošenja proračuna, a također nisu iskoristili ni pravo da upute amandman. Grad Ludbreg proveo je i javno savjetovanje u cilju donošenja Plana Proračuna Grada Ludbrega za 2022. godinu koje je trajalo od 10. prosinca 2021. do 27.prosinca 2021., a u sklopu kojeg nije zaprimljen niti jedan zahtjev za izmjenom ili dopunom.

- Neugodno sam iznenađen i da proračun nisu podržali HNS i HDZ koji su izostali s ove važne sjednice. No, mi vjerujemo u proračun koji je kao i prijašnjih godina razvojan. Velik naglasak ponovo je stavljen na projekte, idemo korak dalje i u skladu s vremenom. U suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim Veleučilištem u Čakovcu prijavili smo projekt pod nazivom „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI. Ovim projektom zajedno s partnerima namjeravamo uspostaviti znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, kao neformalni oblik suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, osnovnih škola te drugih dionika. LORI će se temeljiti na STEM tematskom području, uvođenju informacijsko komunikacijskih tehnologija u odgoj i obrazovanje te na razvoju i poboljšanju STEM vještina učitelja, odgojno-obrazovnog osoblja i učenika - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projektom se planira riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu.

Grad Ludbreg u 2022. godini za predškolski odgoj i prosvjetu planira izdvojiti 12.096.179,00kn.

- Nastavljamo podržavati rad produženog boravka u Osnovnoj školi Ludbreg, učenicima ćemo i u idućoj školskoj godini osigurati radne bilježnice i školski pribor, dodjeljujemo stipendije učenicima i studentima, a novost je da ćemo osigurati i nabavu higijenskih uložaka za osnovnu i srednju školu Ludbreg. Povećavamo i jednokratnu pomoć za novorođenu djecu koja će sada iznositi 2500 kuna po djetetu. Protekle godine obilježila je Covid situacija, bolest je to koja je nažalost odnijela i ljudske živote i upravo to nam je bila dodatna motivacija da još više podržimo djecu, obrazovanje i mlade obitelji jer ovo su izazovna vremena za sve - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.
Uz to tu su ulaganja u održavanje i unaprjeđenje već postojeće komunalne infrastrukture kao što je održavanje javnih površina i površina na kojima se ne prometuje motornim vozilima, nerazvrstanih cesta, groblja i građevina javne namjene, građevina javne odvodnje oborinskih voda i javne rasvjete.

- Brinemo o zaštiti i očuvanju okoliša jer moramo biti primjer budućim naraštajima i omogućiti im alate i resurse za održivi razvoj i napredak zajednice. Zadaća nam je stvoriti balans u razvoju infrastrukture i socijalnom napretku zajednice - poručio je gradonačelnik Bilić.

djeca.jpg

gradovi.jpg

odgoj-i-prosvjeta.jpg

poduzetnistvo.jpg

poljoprivreda.jpg

projekti.jpg

proracun.jpg