LUDBREG Projekt Via Saint Martin: Održano prvo hodočašće mladih novom rutom Foto: Grad Ludbreg

LUDBREG Projekt Via Saint Martin: Održano prvo hodočašće mladih novom rutom

Varaždinske vijesti | 29.10.2021. u 18:45h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreg i Zalaszentmárton središta su vjerskog turizma, a kroz projekt Via Saint Martin bliske će se regije pretvoriti u odredišta hodočasničkog turizma. Uspostavom tematske rute Via Saint Martin lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup vjerskim mjestima, prirodnim područjima i turističkim sadržajima.

Tijekom listopada, u Ludbregu su održani hodočašće mladih i prekogranični hodočasnički dan novom i zanimljivom rutom. Okupljanje sudionika iz Mađarske i Hrvatske bilo je ispred Župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu odakle se išlo 18 kilometara hodočasničkom rutom uz četiri zaustavljanja.

Načelnik Općine Zalaszentmárton Martin Fehér naglasio je da kao partneri zajednički rade na uspostavi hodočasničkih ruta. Cijeli je doživljaj u subotu opisao kao fantastičan.

– Ovo je za nas bio veliki izazov, ali i fantastičan doživljaj. Prošli smo kroz šume, njive, gorice i sve je to jako lijepo vidjeti. Vidjeli smo i spomenike u čast svecima, što je jako lijepo osmišljeno – rekao je Fehér.

– Posjetitelji su različite dobi, od najmanjih do najstarijih. Bile su tu i časne sestre. Svima se svidjelo, a kraj putovanja svi smo dočekali nasmiješeni – dodao je.

Perica Horvat, voditelj projekta Via Saint Martin u Gradu Ludbregu, kazao je da će ovo postati tradicionalna hodočasnička ruta na području grada Ludbrega.

– Za prvi put smo super zadovoljni. Napravili smo jako dobre temelje. Baš je bila dobra atmosfera, malo zabave, malo ozbiljnosti, kad smo išli uz brijeg svi su bili tiho, ali na kraju je sve super završilo – zaključio je Horvat.

Provedeni događaji sufinancirani su iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014 – 2020, a sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Ludbrega.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci