Ludbreg osmišljava kako koristiti vodik umjesto fosilnih goriva

Varaždinske vijesti | 6.2.2022. u 07:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Pozvali smo nekoliko stručnjaka na nivou Republike Hrvatske i gospodarstvenika kako bismo zajednički oformili tu strategiju tranzicije ludbreškog gospodarstva na vodik, veli Bilić

Okosnica razvoja Grada Ludbrega u razdoblju 2021. – 2025. godine bit će projekti koji podupiru zelenu i digitalnu tranziciju koja se ostvaruje prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih i plavih ulaganja, dekarbonizacijom zgrada, razvojem kružnog gospodarstva, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvojem biogospodarstva te očuvanjem  i obnovom ekosustava i bioraznolikosti.

Europska unija još je prije dvije godine odredila novi smjer razvoja cijele Europe potičući jedan novi oblik i način korištenja obnovljivih izvora energije.

- Vidimo koliko je situacija oko zemnog plina svake godine problematična, ne samo da cijene rastu već se cijelo vrijeme priča i o količinama koje dolaze iz Rusije, hoće li doći južnim tokom, sjevernim tokom, iz Katara. Sve su to energetski problemi koji Europu čine jako ranjivom i da bi se cijela ta situacija izbjegla Europa se naglo i vrlo intenzivno okrenula obnovljivim izvorima energije. Najjeftiniji, najučinkoviti i najdostupniji oblik pritom je vodik kojega imamo svi i čija proizvodnja kao energenta je najjeftinija – veli gradonačelnik Bilić.

U tom pravcu Europa je odredila silne novce u predstojećem razdoblju ne samo za tvrtke koje bi se prebacile s fosilnih goriva na zelene energente nego sto tako i za jedinice lokalne samouprave.

- S obzirom da smo mi pokrenuli jednu široku priču i promišljanje razvoja ne samo Ludbrega već i cijele bivše regije pa i šire baziranu upravo na obnovljivim izvorima energije, tzv. zelenoj tranziciji. Ono što je Gradu u cijelom tom procesu najvažnije je slaganje jednog održivog javnog prijevoza koji bi nas sve skupa jeftino povezao i na neki način nam povećao socijalnu snagu, ali s druge strane i ono što je važno za gospodarstvo, pojeftinio zapravo radnicima, svima onima koji rade u industriji ili javnom sektoru da jeftinije mogu dolaziti na posao. To su kada se pogleda u godišnjim brojkama ogromni troškovi koje svi mi podnosimo putujući svaki dan na posao i nekoristeći javni prijevoz - kaže gradonačelnik.

Grad Ludbreg želi postati predvodnik u zelenom gospodarstvu i uvođenju čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza promicanjem sigurne i održive prometne politike. Ulagat će se u digitalnu infrastrukturu i poticati uvođenje digitalnih rješenja u interesu građana, čime će se dati doprinos u izgradnji digitalne budućnosti Europe.

- Javni prijevoz je okosnica naše energetske strategije s obzirom da želimo da taj javni prijevoz bude ekološki održiv i prihvatljiv te da koristi kao pogonsko gorivo ili vodik ili vodikove ćelije, odnosno struju iz baterija. Baterije su, po tome što znanost govori, pogotovo za velike konzumente poput kamiona, autobusa, aviona, vlakove zapravo neprihvatljive jer zauzimaju puno mjesta, sporo se pune i jako su velik trošak u kasnijem zbrinjavanju. Kao Grad odredili smo da želimo u nekom sljedećem periodu biti Grad koji ima nultu emisiju CO2, dakle koji ne zagađuje, a za to nam treba ta tranzicija ne samo Grada nego i gospodarstva – objašnjava gradonačelnik te dodaje kako je Grad Ludbreg već prijavio projektnu dokumentaciju za geotermalnu elektranu. Radi se i na poticanju korištenja solarne energije, obnovljivih izvora, a također se razmišlja o drugim načinima proizvodnje vodika i mora imati klasifikaciju zelenoga, odnosno čistoga.
- Pozvali smo nekoliko stručnjaka na nivou Republike Hrvatske i gospodarstvenika kako bismo zajednički oformili tu strategiju tranzicije ludbreškog gospodarstva na vodik, i mi ćemo nadam se vrlo brzo, prijaviti prvi takav projekt na jedan od natječaja EU. Cilj nam je da i sami naučimo i o tehnologijama i o načinima funkcioniranja toga, da probamo ispilotirati takav projekt i da vidimo u kojem smjeru ta tranzicija ići - kaže gradonačelnik.
Sve je to dio pozicioniranja Ludbrega kao mjesta inovacije.

- Osim što želimo biti mjesto inovacije, želimo biti i mjesto susreta tehnologije, znanosti, gospodarstva, javnoga sektora i na taj način privući neka nova ulaganja u neke nove sektore, otvoriti nova radna mjesta koja su radna mjesta budućnosti, privući mlade ljude i na taj način odrediti mjesto Ludbrega na budućoj karti razvoja sjevera Hrvatske i nadam se da ćemo uz potporu naših gospodarstvenika u tome i uspjeti – zaključuje gradonačelnik Bilić.

Svi projekti i ideje imaju svoje uporište i usklađeni su sa politikama i ciljevima Europske unije u razdoblju 2021.-2027.godine, kao i politikama UN-a.

Krajnji cilj i zadatak je stvoriti bolje poslovno okruženje za poduzetnički sektor, energetsku samodostatnost, ugljičnu neutralnost, povećati životni standard građana i kvalitetu života te stvoriti mlađim naraštajima uvjete za sigurnu i bolju budućnost.