LUDBREG Odlagalište otpada postaje energetski park Foto: Grad Ludbreg

LUDBREG Odlagalište otpada postaje energetski park

Varaždinske vijesti | 8.6.2023. u 09:52h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreg bi mogao postati jedan od rijetkih gradova koji će odlagalište otpada pretvoriti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Naime, zagrebačka tvrtka Solarwatt investirat će u izgradnju solarne elektrane i objekta za proizvodnju vodika u Ludbregu na zemljištu koje se trenutno kategorizira kao odlagalište otpada.

Riječ je o čestiti 3700/3, deponij u ulici Petog Studenog površine 7584 metara kvadratnih.

Prošlog tjedna je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izglasana prodaja zemljišta navedenoj tvrtki u vrijednosti od 76 tisuća eura.

– Cijene energenata u zadnjih godinu i pol dana divljaju, tržište energentima u potpunosti je bio suspendirano, država je preuzela kontrolu cijena za električnu energiju i plin. Međutim, očekujemo povratak normalnoj tržišnoj utakmici i energija će biti vrlo važna za očuvanje budućnosti Ludbrega i njegove industrije – kazao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je kako je Grad Ludbreg već ranije u strateškim planovima odredio lokacije predviđene za proizvodnju vodika, odnosno obnovljivih izvora energije i već sada u prostornim planovima imaju rezervirane lokacije poput Meke te u Sigecu, a koje će služiti ispunjavanju energetskih ciljeva kako bi se u budućnosti povoljnija energija mogla ponuditi gospodarstvu i građanstvu.

Konačni cilj je svim ovim energetskim projektima i svim prihodima koji će se ostvarivati iz energetskih projekata, bilo iz naknada za proizvodnju koje su redovite iz komunalnih naknada koju će plaćati tvrtke koje će raditi energetske projekte da se formira jedan fond koji će sufinancirati građanima upravo ulaganja u obnovljive izvore energije. I to bilo kroz ugradnju solarnih panela, dizalice topline…

– Drago nam je da je ova tvrtka koja prepoznatljivo prednjači u sličnom području odabrala Ludbreg za svoj strateški početak u novim tehnologijama. Ono što je važno za razlučiti jest da se kod nas puno priča o nekim stvarima, puno se teoretizira, ali se u konačnici jako malo radi. Sjećate se kad smo počeli priču vjetroelektrana pa su se zakupile parcele i nije bilo desetak godina niti jednog stupa. Sad se prodaju silni kapaciteti za solarne elektrane u Dalmaciji, jasno to je zbog količine sunca međutim ništa se ne realizira. Ovo je prilika da kroz naš prostorni plan koji je temeljito pripreman ranijih godina kapitaliziramo energetsku spremnost Ludbrega za ovakve projekte koji će biti predvodnici u RH. Siguran sam da ćemo prvi u Hrvatskoj imati proizvodnju vodika na komercijalnoj osnovi, a taj vodik već sad ima svog kupca jer se nalazimo na pruzi. Svi oni koji proučavaju ovu tematiku znaju da je vodik jako teško skladištiti, transportirati, tu postoje izazovi jer 30 posto energije koju vodik proizvede treba potrošiti na njegovo skladištenje i transportiranje i to je dosta veliki trošak međutim kad uzmemo u obzir da se taj trošak subvencionira on ima smisla i to je ono što je danas važno prepoznati, da je vodik jako subvencionirana energetska djelatnost. Subvencionira se na dvije strane, nešto malo na kupcu, nešto malo na proizvođaču i to je garancija njegove budućnosti. Europska unija je rekla, vodik je gorivo budućnosti za Europsku uniju. Tko ne uskoči u taj vlak sad na početku, teško će se kasnije držati za rukohvat izvan njega – kaže gradonačelnik Bilić. Dodaje kako je ovaj projekt poveznica i s dugoiščekivanim projektom integriranog javnog prijevoza za kojeg nažalost Grad zasad nije našao podršku.

– Ova investicija je početak ulaganja. Za nas je jako bitno da ćemo uskoro imati razgovor i s predstavnicima jedne automobilske kompanije vezano za autobuse jer ne odustajemo od često spominjanog javnog prijevoza, ništa se nismo uspjeli dogovoriti s Ministarstvom ili bilo kime, a namjera nam je da proizvodnja vodika služi za pogon autobusa. U prvoj fazi bismo nabavili pet autobusa i stvorili malu dolinu vodika. Tu nam je bitna parcela u Sigecu. Ono što je važno napomenuti je da je tehnologija proizvodnje vodika nije nepoznata, nije nova, to je stara metoda i svi su upoznati s procesom elektrolize koji je vrlo jednostavan i bezopasan. On u proizvodnji vodika proizvede vodik kao čistu energiju, ali proizvede i toplinu kao višak. Ta temperatura koja nastaje u proizvodnji vodika u elektrolizi je oko 85 stupnjeva i idealna je za korištenje u našoj industriji. Dakle tu temperaturu, zagrijanu vodu u potpunosti može iskoristiti jedna naša ludbreška tvrtka u svom tehnološkom procesu. Važno je da budemo prvi, a nadamo se da će tvrtka Solarwatt krenuti u razvoj dalje, da će sljedeći korak biti njihova investicija u punionicu vodika za kamione, odnosno benzinsku pumpu za električna vozila na državnoj cesti i već se i taj projekt priprema polako, tako da će se Ludbreg pozicionirati kao središte novih tehnologija što je jako važno i zbog naše industrije i da ćemo uskoro imati natječaj za našu geotermalnu bušotinu i da ćemo i tu zakoračiti u tu novu tehnološku budućnost i osigurati zapravo Ludbregu mjesto na energetskoj karti Europe, našoj industriji dovoljno energije da može zapošljavati i izvoziti – zaključuje ludbreški gradonačelnik.

Kvadrat zemljišta prodavao se po cijeni od 10 eura po kvadratnom metru, a početna cijena je bila 75.840 eura. Nešto više od tražene cijene ponudila je zagrebačka tvrtka Solarwatt te će joj ista biti prodana za 76 tisuća eura. Ponuda Solarwatta prema procjeni komisije za imovinsko-pravna pitanja odgovara uvjetima natječaja.

Tvrtka Solarwatt planira graditi Energetski park Ludbreg koji bi se trebao izgraditi do rujna 2024. godine. Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

Realizacija bi trebala biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane instalirane snage 5-8 MW, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodik dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada. Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, proizvodnja obnovljivog vodika elektrolizom, energetska oporaba otpada i proizvodnja zelenog vodika procesom uplinjavanja.