Ludbreg donio novu odluku funkcionalnog spajanja s općinama Martijanec, V. i M. Bukovec te Sveti Đurđ Foto: Martin Novosel

Ludbreg donio novu odluku funkcionalnog spajanja s općinama Martijanec, V. i M. Bukovec te Sveti Đurđ

VV | 7.7.2023. u 13:10h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Grada Ludbreg je još u studenom 2014. godine donijelo odluku o zajedničkom obavljanju poslova poljoprivrednog i komunalnog redarstva s općinama Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

S obzirom na višegodišnju pozitivnu praksu i iskustvo u zajedničkom obavljanju poslova poljoprivrednog i komunalnog redarstva, jučer je na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena Odluka o proširenju suradnje između jedinica lokalne samouprave i na drugim područjima, obavljanju i drugih poslova za koje postoji potreba i interes odnosno u zajedničkom obavljanju poslova javne nabave i poslova pripreme i provedbe razvojnih projekata s općinama Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec. Odluka je donijeta jednoglasno s 12 glasova.

- Ono u čemu smo posebno eksperti su prijave na europske projekte. Na ovaj način želimo susjednim općinama ponuditi da jeftinije organiziraju djelatnosti i da kroz projekte koje smo mi prepoznati unaprijede život svojih građana, a istovremeno da iskoristimo priliku koju je Vlada RH dala funkcionalno i stvarno spajanje općina koja je na snazi već dvije godine, ali se tek od ove godine počelo ozbiljnije primjenjivati. Kao središte ovog kraja, mislim da možemo ponuditi ovim općinama jedan iskorak u kvaliteti njihovog života, a mi već dugi niz godina zajednički radimo na projektu razvoja javnog prijevoza - istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić koji je predstavio ovu Odluku na današnjoj novinarskoj konferenciji.

Grad Ludbreg raspolaže potrebnim kapacitetima za obavljanje navedenih poslova te je u mogućnosti pristupiti organizaciji zajedničkog obavljanja poslova s drugim općinama. Zbog velikog broja natječaja i poziva za sufinanciranje razvojnih projekata u proteklom razdoblju, ali i najavama za razdoblje do 2027.godine, pokazalo se da su ta radna mjesta nedovoljno zastupljena i popunjena u susjednim općinama, a radi bogatog iskustva u ovom području, Grad Ludbreg može prenijeti svoja znanja i usluge i drugim jedinicama lokalne samouprave. Poslove iz područja javne nabave mogu obavljati službenici koji posjeduju propisani certifikat te se radi o složenim poslovima za koje Grad Ludbreg također posjeduje resurse.

- Ova financijska omotnica do 2027. godine koja je pred nama zahtjeva ozbiljan financijski angažman općina i gradova te sam siguran da će ovo funkcionalno spajanje pomoći da se ti izazovi lakše riješe, a da se možda u cijeli ovaj proces uvede logika poslovnog svijeta i zdravog razuma pa da se neke stvari odrađuju zajedno bez obzira na političku pripadnost i razmimoilaženja. Ja se zahvaljujem općinama Martijanec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ koji sudjeluju u ovom sporazumu, mi smo napravili prvi korak, a sljedeći je donošenje odluka u njihovim općinskim vijećima - istaknuo je Bilić.

Ludbreg_konferencija.jpg

Ovo je sve dio plana Vlade RH da se postepeno krene i motivira Jedinice lokalne samouprave na spajanje s obzirom da već godinama vučemo problem o prevelikom i fragmenitranom broju JLS-ova s obzirom na broj stanovništva kojeg će vjerojatno svake godine biti sve manje i manje, a na stolu će godišnje biti oko 13 milijuna eura financijskih sredstava za ulaganje i projekte ukoliko se JLS-ovi odluče na dobrovoljno funkcionalno spajanje.

Jedan od značajnih uspješnih suradnji općina u ludbreškom kraju je bilo i osnivanje Turističke zajednice Centar svijeta. 

- Turistička zajednica je još uvijek jako mlada od kada radi u ovakvom obliku, tek negdje godinu dana prošle je godine te se uspjela proširiti i na općinu Trnovec Bartolovečki, a pošle godine smo prvi puta dobili izravna sredstva kroz različite projekte i natječaje za rad turističke zajednice. I ove godine smo uspjeli ostvariti dobre rezultati tako da pokazujemo opravdanost spajanja. Turizam na sjeveru najbrže raste, a mi bilježimo najduže ostanke gostiju što je dodatni poticaj za nastavak razvoja da osnažimo našu ponudu i proizvode - istaknuo je Bilić.

- Prve projekte smo dobili prošle godine, a ove godine smo uspjeli dobiti preko 70 tisuća eura od Hrvatske turističke zajednice za višegodišnje razdoblje. Projekti se nadovezuju jedan na drugoga pa će nakon nekog vremena tvoriti jednu zajedničku cjelinu, a to je platforma i krovni kišobran turističkog proizvoda centar svijeta koji će donijeti razvoju svih općina koje su uključene u našu turističku zajednicu, a usmjereni su na razvoj outdoor aktivnosti, sportskih aktivnosti i razvoj zelenog turizma za kojeg imamo dovoljno resurse - istaknula je Petra Međimurec, predsjednica Turističke zajednice Centar svijeta.

Jedan od projekata za koji su ove godine dobili sredstva Centrum Outdoor, koji je usmjeren na razvoj pješačkih i planinarskih staza kao i vodenih staza.