Ludbreg dobio novu turističku razglednicu "Priče i legende iz Lodbringova grada"

V.M./Varaždinske vijesti | 2.4.2017. u 11:29h | Objavljeno u Našim krajem

Što su Ludbrežani radili kada bi naišli na crnu mačku na putu ili pijetlovo jaje? Kako su svetu Anu skorom istukli na Svetoj Nedjelji, zašto u Ludbregu gori i voda, ima li blaga na ludbreškom Gradiščaku?

Odgovori se nalaze u novom izdanju popularne serije Ludbreških razglednica, pisanih izdanja o znamenitim ljudima i događajima u Ludbregu i okolici.

„Priče i legende iz Lodbringova grada“ ludbreškog povjesničara Milivoja Dretara, naziv je 4. izdanja Razglednica. Izdavač je Knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“, a razglednica je objaviljena upravo uoči Dana Centra svijeta koji Ludbrežani obilježavaju 1. travnja.

Taj se datum spominje kao rođendan mitske Ludbrege, mitske zaštitinice grada koja je živjela u 13. stoljeću.
No, Dretar se pozabavio i drugim pričama i legendama poput onoj o Lodbringu, burgundskom plemiću koji je na povratku iz Svete zemlje utemeljio grad koji su kasnije nazvali po njemu.

U maloj brošuri koja je primamljiva za svakog posjetitelja Ludbrega nalaze se i zanimljive pričice o nastanku Centra svijeta, o podzemnim hodnicima ispod grada, o rimskoj Ioviji, tajanstvenim tumulima u okolici, o mitskim bićima koja su živjela u šumama i u Bednji.

Predstavljanje su upotpunile pjesnikinje Safeta Osmičić iz Nizozemske i Duška Mušić iz Ploča koje su kazivale svoje pjesme i poznate priče iz njihova kraja.

8_Zrak_vatra_zemlja_i_voda_zajedno_s_vinom_ujedinjuju_se_iznad_Ludbrega.JPG