Ludbreg sve prepoznatljiviji kao jedinstveno proštenište priznato papinom bulom

VV | 23.8.2023. u 09:31h | Objavljeno u Našim krajem

Jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj, Dani ludbreške Svete nedjelje, započelo je prošle nedjelje svetom misom u spomen svim palim domoljubima u II, svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Od 25. kolovoza do 3. rujna slijede svakodnevna događanja.

- Sadržaji koje nudimo oduvijek su bili povezani uz naše poznato proštenje. Ludbreg je poseban zato što je proštenište gdje se dogodilo čudo koje je potvrđeno papinom bulom. Više od 600 godina tradicije nam daje za pravo da istaknemo kako je ovo ustvari kulturna baština ovog kraja – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

U deset dana trajanja manifestacije središte grada pretvara se u veliki prostor zabave, druženja, mirisa i okusa, a kao i svake godine, u Ludbreg stižu velika imena s glazbene estrade. Ove godine publiku će zabavljati Jurica Pađen i Aerodrom koji nastupaju u četvrtak, 31. kolovoza , Tony Cetinski u petak, 1. rujna te dan poslije koncert Colonie, Karme i ET-a.

Bit će tu i izložba, programa udruga i koncerata, a od četvrtka 31. kolovoza na središnjem gradskom trgu započinje i Ludbreški sejem, poznata gospodarska manifestacija.

- Nama je posebno važno da se Ludbreg sve više prepoznaje kao jedinstveno euharistijsko proštenište koje je priznato papinom bulom. Naravno, cijeli je događaj usklađen s vjerskim programima koje i ove godine organiziraju Varaždinska biskupija i naša ludbreška župa. Pozivi su upućeni svim župama u Hrvatskoj tako da očekujemo mnoštvo hodočasnika. Vjerujem da ćemo se i ove godine pokazati kao dobri domaćini – kaže gradonačelnik Bilić.

Središnje misno slavlje bit će u nedjelju, 3. rujna kada će nakon procesije hodočasnika od župne crkve do Ludbreškog svetišta biti održana sveta misa koju će predvoditi mons. Ivica Petanjek, krčki biskup u zajedništvu s biskupima i svećenicima.

Tijekom deset dana manifestacije neće nedostajati ni sportskih sadržaja.