Lovci u Ludbregu raspravljali o obnovi populacije trčke skvržulje i fazana

Varaždinske vijesti | 11.4.2019. u 10:28h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Lovnog ureda Ludbreg i Lovačkog društva Srnjak iz Ludbrega održano je zanimljivo predavanje na kojem je o obnovi populacije trčke skvržulje i fazana u lovištima Varaždinske županije okupljenima govorio doc.dr.sc. Ivica Bošković.

- Poseban naglasak ovim predavanjem želio se dati trčki, poljskoj koki koja je oduvijek bila prepoznatljivi simbol hrvatskih polja te izrazito važna zavičajna vrsta posebice u lovištima sjeverozapadne Hrvatske. Danas je ona gotovo u potpunosti iščezla iz lovišta ili je prisutna u broju koji je ispod biološkog minimuma. Iz tog razloga važno je sagledati značenje trčke s aspekta očuvanja autohtonih vrsta s obzirom da ona predstavlja izvornu hrvatsku poljsku koku stanaricu - istaknuli su organizatori.

Na predavanju je zaključeno kako je do znatnog pada brojnosti trčke došlo zbog više faktora – povećanog broja predatora, degradacije staništa i štetnog utjecaja intenzivne poljoprivrede, ali i činjenice da su lovci pomalo zaboravili na trčku i njene pomalo specifične zahtjeve u gospodarenju. Istaknuta je važna uloga kontinuirane edukacije lovaca kako bi adekvatno odgovorili potrebama uzgoja i zaštite trčke te je potencirano da se provođenjem adekvatnih poljoprivredno-okolišnih mjera može doći do održive proizvodnje i zaštite ugroženih vrsta. Dugoročni cilj obnove populacije trčke je aktiviranje turističkih potencijala kroz provođenje prihvatljivog i okolišno održivog korištenja trčki za dresuru i ispite u radu lovačkih pasa.

Okupljeni lovci bili su oduševljeni znanjem, stručnošću i entuzijazmom predavača koji je na vlastitim iskustvima iz prakse približio načine i mogućnosti obnove populacije. Opisao je načine ispuštanja te važnost zasijavanja jednogodišnjih remiza te cvjetnih traka uz obradive površine. Ludbreški lovci su projekt obnove populacije trčke prijavili prema Varaždinskoj županiji, a evaluacija projekta je u tijeku pa je ovo predavanje održano i kao jedna od projektnih aktivnosti.

Kroz ovakve projekte, ističu organizatori, cilj je doprijeti do javnosti te se aktivno uključiti u život zajednice iz koje lovci dolaze na način da se lov i lovstvo prezentiraju u javnosti u pozitivnom svjetlu.

- Trenutno je u tijeku izrada strateških dokumenata kojima će se odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva nakon 2020. Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja definirati će ciljeve i smjernice djelovanja poljoprivredne politike, a sve te aktivnosti poslužiti će kao temelj u procesu izrade operativnih programa za sljedeći financijski okvir EU 2021-2027. Lov i lovstvo moraju, kroz sinergiju struke, nacionalnog saveza i resornog ministarstva, biti aktivno uključeni u pripremu okvira kako bi u narednom razdoblju imali prilike koristiti europski novac. Evo prilike za trčku. Budimo proaktivni, a ne reaktivni! - naglasili su ludbreški lovci.

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_2.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_3.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_4.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_1.jpg

Označeno u