Lovci u Ludbregu raspravljali o obnovi populacije trčke skvržulje i fazana

Varaždinske vijesti | 11.4.2019. u 10:28h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Lovnog ureda Ludbreg i Lovačkog društva Srnjak iz Ludbrega održano je zanimljivo predavanje na kojem je o obnovi populacije trčke skvržulje i fazana u lovištima Varaždinske županije okupljenima govorio doc.dr.sc. Ivica Bošković.

- Poseban naglasak ovim predavanjem želio se dati trčki, poljskoj koki koja je oduvijek bila prepoznatljivi simbol hrvatskih polja te izrazito važna zavičajna vrsta posebice u lovištima sjeverozapadne Hrvatske. Danas je ona gotovo u potpunosti iščezla iz lovišta ili je prisutna u broju koji je ispod biološkog minimuma. Iz tog razloga važno je sagledati značenje trčke s aspekta očuvanja autohtonih vrsta s obzirom da ona predstavlja izvornu hrvatsku poljsku koku stanaricu - istaknuli su organizatori.

Na predavanju je zaključeno kako je do znatnog pada brojnosti trčke došlo zbog više faktora – povećanog broja predatora, degradacije staništa i štetnog utjecaja intenzivne poljoprivrede, ali i činjenice da su lovci pomalo zaboravili na trčku i njene pomalo specifične zahtjeve u gospodarenju. Istaknuta je važna uloga kontinuirane edukacije lovaca kako bi adekvatno odgovorili potrebama uzgoja i zaštite trčke te je potencirano da se provođenjem adekvatnih poljoprivredno-okolišnih mjera može doći do održive proizvodnje i zaštite ugroženih vrsta. Dugoročni cilj obnove populacije trčke je aktiviranje turističkih potencijala kroz provođenje prihvatljivog i okolišno održivog korištenja trčki za dresuru i ispite u radu lovačkih pasa.

Okupljeni lovci bili su oduševljeni znanjem, stručnošću i entuzijazmom predavača koji je na vlastitim iskustvima iz prakse približio načine i mogućnosti obnove populacije. Opisao je načine ispuštanja te važnost zasijavanja jednogodišnjih remiza te cvjetnih traka uz obradive površine. Ludbreški lovci su projekt obnove populacije trčke prijavili prema Varaždinskoj županiji, a evaluacija projekta je u tijeku pa je ovo predavanje održano i kao jedna od projektnih aktivnosti.

Kroz ovakve projekte, ističu organizatori, cilj je doprijeti do javnosti te se aktivno uključiti u život zajednice iz koje lovci dolaze na način da se lov i lovstvo prezentiraju u javnosti u pozitivnom svjetlu.

- Trenutno je u tijeku izrada strateških dokumenata kojima će se odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva nakon 2020. Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja definirati će ciljeve i smjernice djelovanja poljoprivredne politike, a sve te aktivnosti poslužiti će kao temelj u procesu izrade operativnih programa za sljedeći financijski okvir EU 2021-2027. Lov i lovstvo moraju, kroz sinergiju struke, nacionalnog saveza i resornog ministarstva, biti aktivno uključeni u pripremu okvira kako bi u narednom razdoblju imali prilike koristiti europski novac. Evo prilike za trčku. Budimo proaktivni, a ne reaktivni! - naglasili su ludbreški lovci.

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_2.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_3.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_4.jpg

ludbreg_predavanje_trcka_fazan_1.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci