Lovačko društvo "Šumski zec" iz Margečana proslavilo 70. rođendan Foto: LD Šumski zec Margečan

Lovačko društvo "Šumski zec" iz Margečana proslavilo 70. rođendan

I.D./Varaždinske vijesti | 5.10.2016. u 09:44h | Objavljeno u Našim krajem

Lovačko društvo "Šumski zec" Margečan svečanom je sjednicom u nedjelju 2. listopada obilježilo 70. obljetnicu kontinuiranog rada, a tom je prilikom Društvu dodijeljeno i posebno priznanje koje je predsjedniku Tomici Čaklecu uručio Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Svečanoj sjednici, kojoj je prethodila sveta misa u župnoj crkvi, prisustvovali su i brojni gosti iz drugih lovačkih društava, a u ime Varaždinske županije sve prisutne pozdravio je ivanečki gradonačelnik i saborski zastupnik Milorad Batinić, koji je ujedno bio i kum nove zastave Lovačkog društva.

Predsjednik društva Tomica Čaklec podsjetio je prisutne da je završetkom rata 1945. godine nekoliko prijatelja prirode pokrenulo osnivanje lovačkog društva, što je i ostvareno godinu dana poslije, kada su kao Lovna jedinica Cerje ušli u sastav novoosnovanog lovačkog društva "Fazan" Maruševec. Nakon toga, zbog velikog broja članova i želje da se bolje i uspješnije gospodari lovištima, 1970. donesena je odluka o odvajanju i tadašnji najaktivniji lovci osnivaju LD "Šumski zec" Margečan sa sjedištem u Gačicama. Godine 1974. počinje izgradnja lovačkog doma, a s vremenom se javlja i sve veće zanimanje mladih lovaca.

- Budući da su financijska sredstva uvijek bila određeni problem, društvo se počelo baviti lovnim turizmom. Mnogobrojni talijanski i drugi lovci vrlo su rado dolazili u lov na naša polja, brežuljke i šume obronaka Ivančice – podsjetio je Čaklec, a osvrnuo se i na novije aktivnosti te ujedno najavio i planove koji su pred članovima društva.

- Udruga kroz cijelo vrijeme svog postojanja sudjeluje u svim aktivnostima koje organizira žuapnijski Lovački savez, sudjeluje na međudruštvenim natjecanjima na glinene golubove te sama organizira međudruštveno natjecanje. Udruga danas broji četrdesetak članova i gospodari lovištem veličine oko 3.800 hektara. nedavno je društvo sklopilo novi, treći ugovor o zakupu našeg lovišta do 2026. godine. Naravno da novi zakup postavlja pred sve članove društva nove zadatke, jer je odgovornost očuvanja divljači u lovištu velika, a uvjeti sve složeniji. Nadamo se da će nam u svemu tome pomoći i naša stalna dobra suradnja s Varaždinskom županijom, Gradom Ivancem, Hrvatskim lovačkim savezom, Lovačkim savezom Varaždinske županije i ostalim udrugama na području županije – rekao je Čaklec.

Nakon prigodnih govora uručena su odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza, kao i zahvalnice i priznanja suradnicima, sponzorima i drugim prijateljima lovačkog društva.

 

Galerija slika