Lepoglavčani spremni za najgore, pa i za razorni potres Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavčani spremni za najgore, pa i za razorni potres

Varaždinske vijesti | 19.11.2018. u 14:34h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Poštujući zakonsku obavezu te s namjerom provjere gradskog Plana zaštite i spašavanja te Plana civilne zaštite, ali i s ciljem podizanja i provjere stupnja uvježbanosti te koordinacije operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi, Grad Lepoglava je 16. studenog proveo vježbu zaštite i spašavanja "Potres 2018".

Vježba je održana pod pretpostavkom da se na području Grada Lepoglave dogodio snažan potres. Izvedena je na zgradi gradske uprave koja je, zamišljeno je elaboratom vježbe, stradala u potresu te je uslijed urušavanja objekta, u kojem je došlo do stradavanja osoba, izbio požar.

Vježba je započela u 10 sati dojavom Županijskom centra 112 o nastalom događaju. Nakon toga u Lepoglavi se na uzbunu oglasila vatrogasna sirena. Prvi na mjesto događaja izlaze pripadnici DVD-a Lepoglava te vrše unutarnju navalu u objekt gradske uprave gaseći požar i tražeći unesrećene osobe. U međuvremenu su na mjesto događaja pozvane i druge žurne službe – Hitna medicinska pomoć, Hrvatska gorska služba spašavanja i Crveni križ.

Nakon što su vatrogasci ugasili požar i evakuirali osobe koje su pronašli te ih predali pristiglim medicinskim službama, u ruševni objekt ulaze pripadnici HGSS-a s potražnim psom tražeći preostale stradale osobe. Po pronalasku jedne od njih, pružaju joj prvu medicinsku pomoć na samom mjestu pronalaska te je nakon toga evakuiraju. Nakon što im je po evakuaciji pružena hitna medicinska pomoć, teže stradale osobe transportirane se u bolnicu na daljnju medicinsku obradu čime je ujedno i završena vježba.

U provedbu vježbe bili su uključeni Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin, DVD Lepoglava, HGSS - Stanica Varaždin, Hitna medicinska pomoć, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec s pripadnicima mladeži HCK-a iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec, Županijski centar 112, Vatrogasno obavijesni centar i Policijska postaja Ivanec. Kao promatrači, vježbu su pratili i predstavnici tvrtki s gradskog područja za koje se planira da će u slučaju stvarnih sličnih situacija biti uključeni u proces spašavanja građana i imovine i Gradski stožer civilne zaštite.

Zoran Happ, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda za zaštitu i spašavanje vježbu je ocijenio uspješnom istaknuvši da je vježba pokazala puno dobrih stvari te neke sitnice koje je potrebno ispraviti. Najavio je nastavak održavanja sličnih vježbi s najgorim mogućim scenarijima kako bi se provjerila spremnosti i osposobljenost svih sudionika sustava zaštite i spašavanja pa tako i povjerenika civilne zaštite koji će biti uključeni u vježbe koje će se u budućnosti održati.

- Ovakve vježbe sastavni su dio pripreme svih dionika sustava zaštite i spašavanja, a najviše su potrebne nama kojima to nije primarna djelatnost ili struka, a sve kako bismo stjecali iskustvo za nedajbože stvarnu situaciju ugroze. Vježba je uspješno provedena, a temeljem viđenog pokazana je mogućnost i sposobnost reagiranja na izvanredne događaje. Zaista sam zahvalan svima koji su danas bili uključeni u provedbu vježbe, a posebno moram istaknuti njihovu kvalitetnu i brzu reakciju prilikom izvođenja vježbe. Važno je za naglasiti kako su svi dionici vježbe itekako spremni kvalitetno obaviti potrebne zadaće prilikom moguće izvanredne situacije izazvane iz nemara, nehata ili nepažnje čovjeka ili nepredvidivošću i hirovima prirode - rekao je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Lepoglave dodavši kako će se iduće godine organizirati nova vježba, većeg obima, a sve nakon obuke novih članova Postrojbe i Povjerenika civilne zaštite grada Lepoglave.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, uz zahvalu svim sudionicima vježbe, istaknuo je da je vježba dosegla zadane ciljeve.

- Našim djelovanjem moramo sustav zaštite i spašavanja podići na najvišu razinu, a sve u korist naših građana – zaključio je Škvarić.

vjezba_grad_lepoglava_01.jpg

vjezba_grad_lepoglava_08.jpg

vjezba_grad_lepoglava_07.jpg

vjezba_grad_lepoglava_06.jpg

vjezba_grad_lepoglava_05.jpg

vjezba_grad_lepoglava_04.jpg

vjezba_grad_lepoglava_03.jpg

vjezba_grad_lepoglava_02.jpg