Lepoglava: U četiri lokalna vodovoda voda zdravstveno neispravna Foto: ilustracija

Lepoglava: U četiri lokalna vodovoda voda zdravstveno neispravna

I.D./Varaždinske vijesti | 3.4.2016. u 08:12h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem provedene analize zdravstvene ispravnosti voda iz lokalnih vodovoda na području Lepoglave, koju su proveli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kod četiri je lokalna vodovoda utvrđena zdravstvena neispravnost.

Kod vodovoda "Bakšaji" i "Veliki Zdenac – Crkovec" utvrđeno je da se u vodi koju lokalni vodovod distribuira kućanstvima nalazi povećana količina bakterije Escherichia coli (skraćeno E. coli) kao i povećana količina enterokoka i ukupnih koliforma.

Analizom Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije u lokalnom vodovodu "Čret" utvrđena je povećana količina enterokoka kao i ukupnih koliforma dok su u lokalnom vodovodu "Hadri – Špiranci" također povećani ukupni koliformi.

Spomenuta analiza zdravstvene neispravnosti vode za ljudsku potrošnju sanitarni inspektor dostavio je svim lokalnim vodovodima koji su u obvezi sanirati nastalu štetu.

- Kod ostalih lokalnih vodovoda Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije nije utvrdio odstupanja od minimalnih uvjeta za zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju. Grad Lepoglava nema nikakve nadležnosti nad lokalnim vodovodima koji ne spadaju u redovnu vodovodnu distribucijsku mrežu - napominju iz Grada Lepoglave.