Lepoglava: Potrebno upisivati što više djece na predmete za puhače instrumente

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 17:39h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Marijan Škvarić održao je u Lepoglavi sastanak s ravnateljem Glazbene škole u Varaždinu, Davorom Matačićem i mentorom glazbe u navedenoj školi, Nikolom Novakom. Na sastanku se razgovaralo o budućnosti Područnog odjela Glazbene škole u Lepoglavi s naglaskom na glazbeno obrazovanje mladih pri čemu je istaknuta potreba za upisom što većeg broja djece na predmete vezane za puhače instrumente čime bi se glazbeno obrazovali budući članovi Limene glazbe Lepoglava.

- Željeli bismo da se što već broj djece koja se upisuju u Područni odjel u Lepoglavi odluči za puhače instrumente i jednog dana postanu članovi Limene glazbe Lepoglava koja njeguje više desetljeća dugu i uspješnu glazbenu tradiciju Lepoglave. Limena glazba Lepoglava naširoko je poznata i priznata diljem Hrvatske, a i njeni nastupi u inozemstvu nisu ostali nezapaženi. No, suočeni smo s činjenicom da se sve manji broj djece, kod odabira instrumenta kojeg će u budućnosti svirati, odlučuje za puhače instrumente. Nedostatak glazbenika koji sviraju upravo puhače instrumente u pitanje dovodi i popunjavanje orkestra, a time i opstojnost Limene glazbe Lepoglava – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te najavio da će se Grad Lepoglava dodatno angažirati u aktivnostima kojima će potaknuti djecu da se odluče glazbeno obrazovati za sviranje upravo
puhaćih instrumenata. Istaknuo je i želju da upravo Lepoglava bude centar za puhače instrumente te da se Glazbena škola u Varaždinu aktivnije uključi u društvene aktivnosti na gradskom području.

Da problem upisa malog broja djece na predmete za puhače instrumente postoji govore podaci o upisu u Područni odjel u Lepoglavi. Naime, od 20 slobodnih mjesta za sve instrumente u ljetnom je upisnom roku popunjeno tek njih osam. Od tih osam mjesta sedam je upisa na klavir, a tek jedan na klarinet. Ostala su nepopunjena mjesta za rog (2), trombon (1), tubu (1), trubu (2), udaraljke (1), harmoniku te još po jedno mjesto za klavir i klarinet.

Želja je da se navedena mjesta popune na jesenskom upisnom roku za koji će se prijemna audicija održati 28. kolovoza. Da bi se to ostvarilo potrebno je dodatno potaknuti djecu i njihove roditelje na upis. S tim ciljem planiraju se osmisliti i organizirati aktivnosti koje će zainteresirati i potaknuti djecu na upis u glazbenu školu.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić i mentor Nikola Novak istaknuli su da je prije ljetnog upisnog roka Glazbena škola u Varaždinu u sve tri osnovne škole na gradskom području kao i u Bednji organizirala izuzetno posjećene prezentacije za učenike drugih i trećih razreda. Cilj je bio potaknuti djecu na upis. Na žalost, od svih područnih odjela Glazbene škole u Varaždinu najmanje djece upisano je upravo u
Područni odjel u Lepoglavi.

U drugim područnim odjelima gotovo da su popunjena sva mjesta dok ih je u Lepoglavi nepopunjeno više od polovice. Stoga se do jesenskog upisnog roka planiraju organizirati aktivnosti kojima bi se djeca potaknula na upis. Razgovaralo se o mogućnosti održavanja prezentacijskih koncerata i ljetne glazbene škole, a u što bi se uključila i Limena glazba Lepoglave kao i brojni školovani glazbenici i pedagozi s područja Grada Lepoglave.

Označeno u