Lepoglava: Potpisani ugovori o financiranju udruga vrijedni 280.000 kuna

V.V. | 8.5.2017. u 09:21h | Objavljeno u Našim krajem

Predstavnici organizacija civilnog društva čiji su programi i projekti putem javnog natječaja odabrani za financiranje sredstvima iz gradskog proračuna, potpisali su s Gradom Lepoglavom ugovore o njihovom financiranju. 

Ugovore su potpisali predstavnici 24 udruga za isto toliko projekata i programa za koje će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 280.000 kuna. Uglavnom je riječ o udrugama s područja grada Lepoglave te nekoliko udruga koje, iako sjedištem nisu vezane za grad Lepoglavu, provode aktivnosti na području grada Lepoglave iz kojeg dolazi i dio njihovog članstva.

- Tko može bolje prezentirati tradiciju vrednote našeg grada nego naši ljudi, posebice kad se ti ljudi udruže u udruge. Nama u Gradu predstoji financirati njihove projekte i programe te ih tako dodatno potaknuti na djelovanje. Na žalost, zbog poreznih reformi Grad Lepoglava je ostao bez gotovo polovice proračunskih sredstava. Unatoč tome nismo smanjivali sredstva koja izdvajamo za njihov rad. Vjerujem da kada se rad naših udruga ugradi u razvoj grada, grad će biti prepoznatljiviji – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da su udruge veliko bogatstvo grada Lepoglave.

Inače, Grad Lepoglava promijenio je sustav financiranja udruga što je rezultiralo povećanjem transparentnosti u korištenju javnog novca, ali i utjecalo na sposobnost udruga da sredstva za rad osiguravaju i iz drugih izvora, najčešće na natječajima ministarstava i Europske unije, od kuda, pokazuje analiza, sve više udruga s područja grada Lepoglave crpi sredstva za realizaciju vlastitih projekata i programa.

Još jedan značajan iskorak u radu s udrugama Grad Lepoglava je napravio potpisivanjem Povelje o suradnji Grada Lepoglave i organizacija civilnog društva.

- Želimo formalizirati odnos Grada Lepoglave s organizacijama civilnog društva. U Povelji definiranom uzajamnom suradnjom, postulatima i načinom kontrole provedbe aktivnosti obavezujemo se na suradnju. Bez obzira o kojoj se strukturi na lokalnom nivou radilo, udruge, aktivisti, građani, volonteri, imaju zahvaljujući Povelji uporište u zdravom partneru koji dolazi iz gradske uprave. Njima će ona olakšati mogućnost traženja novca iz nekih drugih izvora jer se mogu pozvati na potpisanu ugovorenu suradnju s Gradom. Mi smo prvi u Županiji koji smo potpisali Povelju i željeli bismo biti "okidač" za druge gradove i općine da se na ovakav način odrede prema udrugama – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kovač tijekom potpisivanja Povelje.

Označeno u