Lepoglava: poduzetnicima podijeljeno više od 130.000 kuna bespovratnih potpora Foto: Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: poduzetnicima podijeljeno više od 130.000 kuna bespovratnih potpora

VV | 27.7.2019. u 09:16h | Objavljeno u Našim krajem

U lepoglavskoj Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori o dodijeli gradskih bespovratnih potpora poduzetnicima. 

Pravo na potpore poduzetnici su ostvarili prijavom na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog gospodarstva na području Grada Lepoglave u 2019. godini, za što je u gradskom proračunu osigurano ukupno 150.000 kuna. Potpore su poduzetnici mogli ostvariti u okviru dvije mjere. Prvom se mjerom dodjeljivala potpora za sufinanciranje nabavke opreme i inventara te ulaganje u standard kvalitete, a drugom potpora za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima, izložbama te za izradu promotivnih materijala.

Najveći su interes poduzetnici pokazali za prvu mjeru za koju je bilo osigurano ukupno 130.000 kuna potpora. Pravo na potporu po toj je mjeri ostvarilo 12 poduzetnika. Natječaj je bio otvoren tijekom godine, a već ranije, u lipnju, ugovore o korištenju potpora potpisalo je troje poduzetnika, a ovom prigodom još njih devetero s čim je iskorišteno svih proračunom osiguranih 130.000 kuna za provedbu prve mjere koja je time zatvorena. Što se druge mjere tiče, dodijeljena je jedna potpora tako da se zainteresirani poduzetnici, budući da po toj mjeri nisu iskorištena sva planirana sredstva, i dalje mogu javiti za ostvarivanje potpore za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima, izložbama te za izradu promotivnih materijala.

- Gospodarstvenici su itekako važan čimbenik opstojnosti grada s toga je važno dati im potporu u njihovom poslovanju. U razgovoru s njima tražili smo najbolji način kako im pomoći. Temeljem njihovih prijedloga zaključili smo da je to najbolje učiniti dodjelom bespovratnih potpora, posebice obrtima i malim tvrtkama koje teško mogu svoje projekte aplicirati na natječaje na državnoj razini. S toga je Grad Lepoglava otvorio vlastiti natječaja na kojem i oni mogu dobiti itekako važne im potpore – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da će, ono što je posebno važno, ove potpore pomoći očuvanju postojećih radnih mjesta te potaknuti stvaranje novih.

Potpore su odobravane u visini do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do iznosa od 15.000 kuna. Ugovore s Gradom Lepoglavom ovom su prigodom potpisale sljedeće tvrtke i obrti: Frizerski salon Verica Kuča, obrt "Requiem", CTing d.o.o., Steps j.d.o.o., Automehaničarski obrt vl. Stjepana Križanca, Frizerski salon "Cool", Obrt za izvođenje kamenarskih i keramičarskih radova "Kerakamen", Rušt j.d.o.o. i zidarski obrt "Šprem". - Ove nam gradske potpore puno znače jer teško je ostvariti potpore s neke druge razine, a svaka nam je kuna koju ulažemo u naše poslovanje izuzetno važna – istaknuo je Željko Huten iz obrta "Requiem" zahvalivši se Gradu što je prepoznao potrebe poduzetnika na gradskom području i odlučio im pomoći.

Čestitke poduzetnicima na ostvarenim potporama uputio je i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pozvavši poduzetnike na suradnju s Gradom.

- Itekako nam je važno da od vas čujemo kako vam Grad može pomoći. Važna nam je svaka vaša povratna informacija temeljem koje zajedno možemo osmisliti načine na koji vam pružiti potporu – poručio je zamjenik gradonačelnika Kovač. Gradonačelnik Škvarić najavio je da Grad Lepoglava planira nastaviti s pružanjem potpora razvoju gospodarstva i da se za iduću godinu planira povećati iznos potpora