Lepoglava planira uvođenje modula za pokretanje inicijative “pametnih gradova”

VV | 5.7.2017. u 18:04h | Objavljeno u Našim krajem

Kako stvoriti pametne gradove, koje metode i tehnologije primijeniti da bi zakoračili u budućnost života u urbanim sredinama, glavne su teme seminara kojeg su organizirali Udruga gradova i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a na kojem je sudjelovao zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

Posredstvom Američkog veleposlanstva, na seminaru je osam poznatih američkih kompanija (BigBelly, Fortinet, IBM, Microsoft, Motorola, Oracle, ParkJockey i Streetline) predstavnicima hrvatskih gradova i poduzetnicima, nastojalo ponuditi postojeća i već implementirana rješenja.

– Preko 50 posto ukupne svjetske populacije već koristi internet, a za samo tri godine čak će dvije trećine stanovništva koristiti internet. To znači kako čak 50 milijardi uređaja već komunicira i spojeno je na internet. Američke kompanije koje su danas ovdje u ambasadi vodeće su u pametnim tehnologijama i iznimno su zainteresirane za hrvatsko tržište.

- Hrvatska ima visoku kvalitetu života i popularno je turističko odredište, a ovom konferencijom nadam se da ćemo doprinijeti boljoj povezanosti, upravljanju i kvaliteti života u gradovima - rekla je u pozdravnom govoru američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Na seminaru je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač kao predstavnik Grada Lepoglave koja ozbiljno razmišlja o uvođenju pojedinih modula za pokretanje inicijative “pametnih gradova”. Prilikom zadnje posjete u Sloveniji, o iskustvima inicijative razgovarao je s Bojanom Severom, županom Idrije.

- Temu smo otvorili u Idriji, a dobrano je sad pretresli i ispeglali u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, gdje nam je osam poznatih američkih kompanija predstavilo smislene, učinkovite i intrigantne tehnologije za tzv. “pametne gradove”. Želim da Lepoglava bude jedan od takvih gradova. Možda primjeri San Francisca, Los Angelesa ili Madrida nisu u potpunosti prilagodljivi za Lepoglavu, ali nije to ni poanta jer je svaki grad/općina specifična sama po sebi i ono što funkcionira u jednom gradu ne znači nužno da funkcionira i u drugom – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Ne postoji jedna jedinstvena definicija “pametnog grada”, ali se vizija pametnog grada treba ostvarivati prema potrebama, prioritetima i kapacitetima svakog grada u skladu s lokalnim javnim politikama.

- Osobno smatram da Lepoglava kroz ovu inicijativu i koncept IT rješenja za “pametne gradove” može poraditi na boljoj i transparentnijoj komunikaciji gradske uprave prema građanima, boljem načinu zbrinjavanja otpada kao i funkcionalnijoj javnoj rasvjeti - rekao je Kovač te naglasio da su mogućnosti neograničene i da ne treba megalomanski krenuti.

- Funkcija po funkcija, modul po modul i Grad će tako razvijati svoj “pametni” dio, uštedjeti koju kunu i biti bolje mjesto za život svojim građanima – zaključuje Kovač.