Lepoglava: Obuka članova Stožera civilne zaštite kao dodatna sigurnost laicima Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: Obuka članova Stožera civilne zaštite kao dodatna sigurnost laicima

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.1.2018. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

Područni ured Varaždin Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Lepoglavi je proveo obuku članova Stožera civilne zaštite grada Lepoglave te općina Bednja i Klenovnik.

Cilj obuke je bio upoznavanje i osposobljavanje polaznika za sudjelovanje u radu stožera civilne zaštite koji kao operativna snaga civilne zaštite za slučaj katastrofe ili velike nesreće upravlja kriznim događajima na razini lokalne samouprave.

Republika Hrvatska dugi je niz godina imala paralelni sustav; Stožer civilne zaštite i Stožer za zaštitu i spašavanje. Zakonskim izmjenama i usklađivanjem s Europskom regulativom od sada postoji jedan jedinstveni Stožer civilne zaštite koji objedinjuje sve žurne službe i lokalnu samoupravu.

Grad Lepoglava brzo se prilagodio novim zakonskim smjernicama i konstituirao Stožer civilne zaštite grada Lepoglave u kojem su uz djelatnike gradske uprave i predstavnici svih žurnih službi i svi ljudi koji moraju djelovati u slučaju neželjenih kriznih situacija na području Lepoglave. Stožer civilne zaštite stručno je, operativno i koordinacijsko tijelo za provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama.

- Grad Lepoglava između svih zaduženja, nadležnosti i obaveza, odgovoran je i za sigurnost građana u kriznim situacijama. Bilo da se radi o velikoj opasnosti, katastrofi ili drugoj ugrozi, o sigurnosti građana Grad brine kroz svoj Stožer civilne zaštite. Kako bi odgovornije, sigurnije i stručnije obavljali poslove zaštite i spašavanja naših građana, danas smo u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje dan iskoristili za edukaciju članova stožera. Ne samo što smo se osposobljavali o postupanjima u kriznim situacijama i protokolu za isto već smo i revidirali postojeće dokumente koji definiraju način tog postupanja. Kao načelniku Stožera civilne zaštite grada Lepoglave drago mi je vidjeti da su članovi našeg stožera iskusni spasitelji svatko u svojoj domeni što ulijeva dodatnu sigurnost nama laicima u obavljanju ovog odgovornog posla – kazao je zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač.

Sustav zaštite i spašavanja je oblik pripremanja i sudjelovanja sudionika zaštite i spašavanja u reagiranju na katastrofe i veće nesreće, te ustrojavanja, pripremanja i sudjelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja u prevenciji, pripravnosti, reagiranju na katastrofe i otklanjanju mogućih uzroka i posljedica katastrofa.