Lepoglava: Novim modelom socijalne skrbi osigurani paketi hrane za najugroženije

Lepoglava: Novim modelom socijalne skrbi osigurani paketi hrane za najugroženije Foto: Grad Lepoglava

Članovi lepoglavskog Savjeta za socijalnu politiku na svojoj su trećoj sjednici, uz analizu provedenih aktivnosti i pripremu koordinacije za sljedeću godinu, najviše pažnje posvetili novom zajedničkom projektu kojim će se osigurati tri podjele paketa hrane i higijenskih potrepština u 2017. godini za najranjivije članove lokalne zajednice.

Novi, inovativni model smanjenja siromaštva na području Lepoglave dosta je detaljno prezentiran, a svi članovi Savjeta složili su se oko važnosti njegovog provođenja. Naime, Grad Lepoglava kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec sudjeluje u projektu koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama".

- Kroz naš zajednički projekt, iduće ćemo godine osigurati podjelu paketa hrane tri puta kroz godinu i higijenskih potrepština za oko 130 osoba s lepoglavskog područja koje spadaju u najranjivije skupine društva prema strogim kriterijima. Izuzetno mi je drago da je projekt krenuo jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u svakoj lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Vrijednost projekta u predviđenom dijelu za područje Lepoglave iznosi 43.765,65 kuna koje će biti utrošene za nabavku paketa hrane i higijenskih potrepština za građane koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800 kuna), osobe starije od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500 kuna, samohrani roditelji i jednoroditeljske obitelji s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120 kuna), obitelji s troje i više djece (djeca do 18 godina starosti) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705 kuna te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažavamo nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšavamo kvalitetu života, smanjujemo njihovu socijalnu isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređujemo sustav prikupljanja donacija hrana – naglasio je Kovač dodavši kako se kvaliteta života u lokalnoj zajednici može jednostavno izmjeriti kvalitetom života najranjivijeg člana lokalne zajednice.

Ovaj projekt usmjeren je upravo na te članove našeg društva – kazao je Kovač.

Vezano uz unapređivanje sustava prikupljanja donacija hrane, članovi Savjeta za socijalnu politiku složili su se oko ideje ispitivanja mogućnosti otvaranja socijalne samoposluge za korisnike s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Ivanec i Centra za socijalnu skrb Ivanec, s obzirom da je postojeći sustav primarno fokusiran na Varaždin i korisnike s tog područja dok bi se otvaranjem socijalne samoposluge na ovom području uvelike olakšalo domicilnim korisnicima socijalnih prava ostvarivanje dodatnih pogodnosti od strane lokalne samouprave i svih dionika uključenih u implementaciju ideje za lokalnom socijalnom samoposlugom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.