Lepoglava kreće po status "Grad - prijatelj djece" Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava kreće po status "Grad - prijatelj djece"

I.D./Varaždinske vijesti | 15.12.2015. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava započeo je s aktivnostima uključivanja u akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece". Gradovi–prijatelji djece (Child Friendly City) globalna je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece, a Lepoglava, ističu iz gradske uprave, to svakako želi biti.

U Hrvatskoj je ova akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi/općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv "Grad/Općina – prijatelj djece“. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Akciju, kao i početne aktivnosti, ukratko je predstavio zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Održali smo inicijalni sastanak u sjedištu koordinatora ove globalne akcije u Zagrebu i sad pripremamo dokumentaciju za sjednicu Gradskog vijeća. Ukoliko inicijativa bude odobrena, 2016. godinu provest ćemo u znaku akcije dobivanja ovog počasnog statusa. Lepoglava ima što za pokazati jer se sustavno za djecu, zbog djece i s djecom radi već godinama. Mi u Gradu se baš veselimo ovome - rekao je Kovač.

Kad Gradsko vijeće potvrdi pokretanje ove inicijative, slijedi imenovanje Koordinacijskog odbora Akcije koji će na jednom mjestu okupiti sve relevantne dionike koji se profesionalno i stručno bave djecom i pitanjima djece. Po usvajanju Plana aktivnosti i Programa projekta "Grad Lepoglava – prijatelj djece", Koordinacijski odbor akcije utvrđuje Startni upitnik za samoocjenjivanje Grada Lepoglave te prihvaćanje kandidiranje Lepoglave za ocjenjivanje i dobivanje službenog statusa "Grad Lepoglava – prijatelj djece".

- Ovo je nova, društvena i stručna aktivnost, koja se temelji na implementaciji Konvencije UN-a o pravima djeteta i to na lokalnoj razini. Ova akcija jednostavno želi poboljšati i uljepšati život djece. Zbog toga, dragi građani, roditelji, ali i vi djeco, budite dio ove akcije kako bi naša Lepoglava čim prije postala, i službeno, Prijatelj djece – zaključio je Kovač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci