LEPOGLAVA 150.000 kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima s gradskog područja Foto: Grad Lepoglava

LEPOGLAVA 150.000 kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima s gradskog područja

Varaždinske vijesti | 27.5.2021. u 21:12h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljajući ulagati u razvoj poljoprivredne proizvodnje, Grad Lepoglava je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s gradskog područja podijelio ukupno 150.000 kuna bespovratnih novčanih potpora.

Pravo na potporu ostvarilo je 18 poljoprivrednih gospodarstava s kojima su 26. svibnja potpisani ugovori o korištenju potpora zahvaljujući kojima su ostvarili povrat 50% sredstava uloženih u razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava, a najviše do iznosa od 15.000 kuna.

- Grad Lepoglava pretežito je ruralno područje. Od 16 naselja čak njih 14 nalazi se na ruralnom području pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju. Svjesni te činjenice kontinuirano ulažemo u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Činimo to u dogovoru s poljoprivrednicima koji su ovakav oblik pružanja potpore, a riječ je o bespovratnim novčanim potporama, označili kao najbolji način da im se pomogne. Tako smo i ove godine raspisali natječaj na koji se javilo 18 OPG-ova koji su svi ostvarili pravo na potporu koju su najvećoj mjeri koristili za kupnju mehanizacije, ali i izgradnju objekata potrebnih za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora gradonačelnik Marijan Škvarić.

Da im bespovratne gradske potpore itekako pomažu i ovom su prigodom, uz zahvalu Gradu Lepoglavi, potvrdili vlasnici OPG-a.

- Ova sredstva znače nam jako puno. Svake godine koristimo ih za kupnju potrebne nam mehanizacije. Ove godine kupili smo priključno vozilo odnosno prikolicu s kiperom za što smo ostvarili potporu od 8.000 kuna – rekla je Nataša Veić iz OPG-a Veić koji se primarno bavi uzgojem sibirske borovnice, ali i češnjaka, vinove loze, jabuka, šljiva i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Zahvaljujući gradskoj potpori poljoprivredni priključak koji je za svoj traktor kupio mladi poljoprivrednik Marijo Jakopović iz Žarovnice koštao ga je duplo manje, a znatno će mu pomoći u radu na njegovom OPG-u.

- Ova pomoć dosta mi znači. Lakše je kad kupiš nešto što ti je potrebno, a onda za to dobiješ polovicu sredstava natrag. U mom slučaju radi se o 5.000 kuna dobivenih za kupnju freze – istaknuo je Marijo.

Uz pomoć koju poljoprivrednicima pruža u vidu bespovratnih novčanih potpora, Grad Lepoglava poljoprivrednicima sufinancira osjemenjivanje krava i krmača za što je u ovoj godini izdvojio 50.000 kuna. Kroz rad projektnog ureda pruža im i besplatnu potporu kod pripreme projekata i prijava za natječaje u poljoprivredi koji se provode na svim drugim razinama.

- Samo u posljednje četiri godine u poticanje poljoprivredne proizvodnje na gradskom području usmjerili smo više od pola milijuna proračunskih sredstava – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

lepoglava_potpore_opg_27052021_1.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_2.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_3.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci