LAG Sjeverozapad: "U novom programskom razdoblju poticaji i za nepoljoprivredne djelatnosti" Foto: LAG Sjeverozapad

LAG Sjeverozapad: "U novom programskom razdoblju poticaji i za nepoljoprivredne djelatnosti"

Varaždinske vijesti | 6.9.2023. u 17:33h | Objavljeno u Našim krajem

U Svibovcu Podravskom u ponedjeljak, 4. rujna, održana je sjednica Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad na kojoj je usvojena privremena rang lista za treći LAG natječaj za Tip operacije 6.3. - Poticanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

- Ovo je posljednji natječaj kojega provodi LAG Sjeverozapad u ovom programskom razdoblju. Na sastanku su donijete odluke o rezultatu administrativne kontrole te je izglasana prva privremena rang lista projekata. Čeka nas još jedan korak, kada ćemo donijeti odluke o odabiru te izglasati konačnu rang listu. Time ćemo završiti proceduru odabira projekata u sklopu ovoga natječaja - naglasio je Mario Željezić, voditelj Lokalna akcijske grupe Sjeverozapad.

Članovi Upravnog odbora LAG-a Sjeverozapad na sjednici u Svibovcu Podravskom usvojili su i niz odluka važnih za funkcioniranje ove lokalne akcijske grupe u novom programskom razdoblju do 2027. godine.

lag_sjeverozapad_05092023_2.jpg

- Na sjednici je jednoglasno donijeta odluka o izmjeni Statuta Lokalne akcijske grupe, kako bismo naš Statut uskladili s direktivama Europske unije za novo programsko razdoblje te kako bi se LAG Sjeverozapad mogao prijaviti na natječaj za LAG-ove unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za novo programsko razdoblje od 2023. do 2027. godine - rekao je voditelj LAG-a Sjeverozapad.

Nova financijska perspektiva

Na sjednici su članovi Upravnog odbora raspravljali o novom programskom razdoblju te o pripremama za prijavu LAG-a Sjeverozapad na novi natječaj za lokalne akcijske grupe.

- LAG završava s programskim razdobljem 2014.–2020. te se već dulje vrijeme priprema za novu financijsku perspektivu. U tu svrhu LAG je izradio i Lokalnu razvojnu strategiju naše lokalne akcijske grupe u novom programskom razdoblju do 2027. godine. Za potrebe izrade strategije održali smo čitav niz tematskih partnerskih odbora, sastanaka s dionicima, anketirali smo potencijalne korisnike, kako bismo identificirale potrebe stanovnika LAG područja te kako bismo te potrebe unijeli u novu strategiju, temeljem koje ćemo kasnije raspisivati i nove natječaje - istaknuo je mr.sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

lag_sjeverozapad_05092023_1.jpg

- Na skorašnjoj Skupštini LAG-a Sjeverozapad usvojit ćemo taj strateški dokument, koji je najvažniji dokument LAG-a za prijavu na natječaj koji je u kolovozu ove godine raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za odabir LAG-ova unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za novo programsko razdoblje. Na sjednici Upravnog odbora donijeta je i odluka o prijavi LAG-a Sjeverozapad na ovaj natječaj, temeljem kojeg će naša lokalna akcijska grupa ostvariti novčana sredstva za financiranje natječaja i aktivnosti u razdoblju do 2027. godine - naglasio je Tkalec.

Potpore od čak 16,5 milijuna kuna

Na rad Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad na sjednici se je osvrnuo predsjednik LAG-a dipl. ing. Marijan Škvarić, koji je tom prigodom istaknuo kako je LAG Sjeverozapad jedna od najboljih lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj.

- LAG Sjeverozapad je u ovoj financijskoj perspektivi ostvario potporu u iznosu od čak 16,5 milijuna kuna, kojima je putem natječaja financirao projekte namijenjene poljoprivrednim proizvođačima te općinama i gradovima s područja LAG-a. Već i prema ovom ostvarenom rezultatu naš LAG je jedan od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji. Da bismo nastavili uspješan rad i u novom programskom razdoblju te da bismo bili još uspješniji u stvaranju boljih uvjeta za održivi razvoj u ruralnom prostoru našeg LAG-a, donijeli smo novi strateški dokument koji će nam omogućiti da i dalje budemo učinkoviti u pružanju potpora našim poljoprivrednim proizvođačima i jedinicama lokalne samouprave na našem području, ali i da u novom programskom razdoblju potičemo i nepoljoprivredne djelatnosti, kakve su primjerice, turizam i tradicijski obrti na našem području - poručio je Škvarić, koji je tom prigodom zahvalio članovima svih tijela ove uspješne lokalne akcijske grupe na njihovom doprinosu u proteklom programskom razdoblju.

Područje LAG-a Sjeverozapad obuhvaća 14 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji - gradove Ivanec, Lepoglava i Varaždin te općine Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica.

lag_sjeverozapad_05092023_3.jpg

Označeno u