LAG Sjeverozapad raspisuje novi natječaj za poljoprivrednike, osigurano 90.000 eura! Foto: Ilustracija/LAG Sjeverozapad

LAG Sjeverozapad raspisuje novi natječaj za poljoprivrednike, osigurano 90.000 eura!

VV | 15.2.2023. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

LAG - Sjeverozapad početkom ožujka raspisat će novi natječaj za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, najavljeno je na predavanju za poljoprivrednike u Maruševcu.

 - Za ovaj, treći LAG natječaj namijenjeno je 90.000 eura, što će biti dostatno za šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15.000 eura - istaknuo je Emil Tkalec, menadžer ove lokalne akcijske grupe. 

Intenzitet ove potpore ponovo će biti u 100 postotnom iznosu, a za ta bespovratna sredstva LAG-a mali poljoprivredni proizvođači moći će kupiti domaće životinje, višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijal, moći će graditi i opremati gospodarske objekte, kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati ili rekonstruirati višegodišnje nasade, graditi i opremati objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ali i stjecati potrebna stručna znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje. 

- Natječaj koji ćemo raspisati u ožujku je vrlo sličan ranijim natječajima koje smo raspisivali za male poljoprivredne proizvođače. No, sada korisnicima neće biti dozvoljena kupnja rabljene poljoprivredne mehanizacije, što je prije bilo moguće. Korisnici će i dalje moći kupovati rabljene traktore, no on neće smjeti biti stariji od deset godina - upozorio je Tkalec te je pozvao poljoprivrednike da prate natječaj, koji će biti objavljen na internet stranicama LAG Sjeverozapad.

Inače, na predavanju su o novom programskom razdoblju te uvjetima za ostvarivanje potpora, kao i obvezama korisnika u novom programskom razdoblju do 2027. godine govorile Mara Bogović i Jelena Stipetić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, o važnosti analize tla i vode govorio Josip Borak iz tvrtke Agrodata, Amalka Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput je predstavila ekološki prihvatljive mjere za suzbijanje štetnika i bolesti, dok je o mogućnostima osiguranja poljoprivrednih površina govorio Tomislav Lazar iz osiguravateljne agencije 10X.