LAG Sjeverozapad: 40-ak sudionika na radionici "Turizam i gospodarstvo" u Ivancu Foto: Grad Ivanec

LAG Sjeverozapad: 40-ak sudionika na radionici "Turizam i gospodarstvo" u Ivancu

I.D./Varaždinske vijesti | 21.1.2016. u 08:06h | Objavljeno u Našim krajem

- Vizija je svakako najvažniji dio svake strategije dugoročnog razvoja, a pritom je važno prepoznati vlastiti potencijal te svoje slabosti pretvoriti u razvojnu prednost. Upravo zahvaljujući takvoj viziji dugoročnog razvoja regija Vulkanland je od nerazvijenog kraja u samo dvadesetak godina postala jedna od najinovativnijih regija u Republici Austriji – istaknuo je na sjednici partnerskog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, posvećenoj razvoju turizma i gospodarstva, mag. Michael Fend, menadžer u Razvojnoj agenciji Vulkanland.

Na sjednici koja je održana u utorak 19. siječnja u Srednjoj školi u Ivancu, on je predstavio razvojni model ove austrijske regije koja je s uspjehom realizirala više od stotinu europskih projekata.

- U našoj viziji zacrtali smo kako želimo ostvariti dugoročno održivi razvoj temeljen na našem najvrednijem resursu – čistom i zdravom okolišu, kako bi ljudima koji žive na tom području omogućili zdrav i kvalitetan život. Naša je vizija uključila i razvoj kvalitetnih međuljudskih i međususjedskih odnosa. Iz nekada slabo razvijene regije u južnoj Štajerskoj, na samoj granici, uspjeli smo ostvariti razvoj koji našim žiteljima već godinama omogućuje kvalitetan život u rodnom kraju – naglasio je Michael Fend, koji je tom prigodom predstavio niz primjera dobre prakse u održivom regionalnom razvoju. Pritom je posebno istaknuta važnost povezivanja poljoprivrednih proizvođača te lokalnih obrtnika i poduzetnika te stvaranje i promociju regionalnih brendova.

- Naši su vinari primjerice, vrlo brzo uvidjeli da im prava konkurencija nisu lokalni proizvođači vina, nego vinari iz Čilea ili Južnoafričke Republike. Stoga su se udružili i svoja vina na tržište plasiraju pod regionalnim brendom – Vulkanland. Udružili su se i naši proizvođači pšenice, koji su se povezali s lokalnim mlinarima i pekarima, jer su shvatili da će kupci radije kupovati kruh pripremljen od domaće pšenice s kontroliranim porijeklom, pa bio on i nešto skuplji od onog ispečenog od primjerice, ukrajinskog brašna. Povezali su se i naši svinjogojci, koji su također svoje proizvode ponudili pod regionalnom markom. Ljudi su u pravilu skloni kupiti proizvode s kontroliranim porijeklom, svjesni kako na taj način pomažu i razvoj svoga kraja. Mislim kako je takav model primjenjiv i na području LAG-a Sjeverozapad, kraju koji je vrlo sličan našoj regiji – poručio je Michael Fend.

Sjednica partnerskog odbora održana je s ciljem izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad, a o važnosti razvojne strategije govorio je i predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić.

- Isključivo o nama samima ovisi hoćemo li prepoznati i iskoristiti naše potencijale, koje moramo ugraditi u razvojnu strategiju ovog kraja. Primjeri dobre prakse LAG-a Vulkanland pokazuju kako je moguće ostvariti dugoročni održivi razvoj te osigurati kvalitetan život u ruralnom prostoru – rekao je Škvarić.

Gospodarsku strukturu u Varaždinskoj županiji predstavila je Josipa Petrović Zozoli, ovlaštena investicijska projektantica pri BICRO-u, dok je o turističkim potencijalima na području LAG-a Sjeverozapad govorila Maja Lehman, voditeljica Sektora za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci