Najavljena i spomen ploča na Tonimiru Foto: Grad Varaždinske Toplice

Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama povodom 200. obljetnice rođenja

| 3.12.2016. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Znanstvenim skupom u povodu 200. godišnjice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog u subotu je završena tradicionalna kulturna manifestacija „Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama“. Osim znanstvenog skupa u dva dana trajanja događanja predstavljen je i roman o bitci pod Sigetom pod nazivom „Bitka“ autora Alena Sambolca uz niz drugih događanja.

Sam znanstveni skup, održan u Banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, imao je osam izlagača. Joža Skok govorio je o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom u povijestima hrvatske književnosti dok je Ivan Zvonar rekao više o etnografiji i usmenoj književnosti u Arkivu za povjestnicu jugoslavensku. Damir Hrelja imao je izlaganje o arhivskom gradivu Ivana Kukuljevića u Državnom arhivu u Varaždinu, a Jelena Borošak-Marijanović o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i Društvu za povjestnicu jugoslavensku (1850.-1875.).

Ernest Fišer govorio je o zavičajnim odredištima Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Eduard Vargović o Sakcinskom u časopisu Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin, Spomenka Vlahović o poznavanju inventara obitelji Kukuljević Sakcinski – popisu pokretnina na imanju Tonimir 1936. godine, dok je Ljerka Šimunić imala izlaganje o Kukuljevićevoj ostavštini u Gradskom muzeju Varaždin. Govoreći o održanom skupu predsjednik topličkog Ogranka Matice hrvatske Stjepan Juranić kao glavni cilj njegovog održavanja istaknuo je namjeru da se osvijetli lik i uloga Kukuljevića Sakcinskog kako u povijesti Hrvatske tako i u njegovom političkom djelovanju.

Iako je sama manifestacija okončana u subotu, time nisu završena događanja vezana uz obilježavanje 200. godine rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Juranić je do kraja godine najavio postavljanje spomen ploče na objekt Tonimir koji je nekada bio obiteljska kuća Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Izdat će se i reprint zbirke njegovih pjesama.

Događanja u sklopu manifestacije „Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama“ posjetila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Naglasila je da se na ovaj način čuva tradicija i sjećanja na važnu ulogu Kukuljevića koji nisu dali puno toga samo za Varaždinske Toplice već i za cjelokupnu hrvatsku povijest. Štefanić je zadovoljna što kroz ovu manifestaciju toplički osnovnoškolci uče o važnosti Kukuljevića, a onda će jednog dana te informacije prenositi na sljedeće naraštaje.