Kukuljevićeve dane obilježili i učenici Osnovne škole Varaždinske Toplice Foto: OŠ Varaždinske Toplice

Kukuljevićeve dane obilježili i učenici Osnovne škole Varaždinske Toplice

V.M./Varaždinske vijesti | 7.12.2016. u 10:34h | Objavljeno u Našim krajem

I ove su godine učenici topličke škole sudjelovali u obilježavanju manifestacije "Kukuljevićevi dani".

U petak su učenici 3.a, 3.b i 8.a razreda s učiteljicom Biserkom Bešenić, Ružicom Erić i profesorom Dragom Ilićem obišli grob Antuna Kukuljevića. Profesor Ilić je za sve prisutne pripremio izlaganje o Antunu Kukuljeviću i njegovu značaju za hrvatsku povijest i Varaždinske Toplice.

Kod groba Antuna Kukuljevića vijence i svijeće su položili Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, gradonačelnica i ravnateljica škole Goranka Štefanić te predsjednica DND Varaždinske Toplice Smirna Turkalj.

Program se nastavio u 17 sati otvorenjem Doma kulture u Ulici braće Radić. Sve prisutne je pozdravila gradonačelnica Goranka Štefanić i Stjepan Juranić, predsjednik OMHVT. Tom je prilikom predstavljen povijesni roman Bitka o bitci pod Sigetom.

Učenici topličke škole sudjelovali su u programu u pratnji i pod vodstvom svojih mentora te se izrazili glazbeno i literarno. Literarna skupina, Jelena Vugrinec, Ivan Bedeković i Mirta Košćak, pod vodstvom su učiteljice Ane Lodete izveli recital Kukuljević i Tonimir.

Krasnoslovili su Kukuljevićeve pjesme i izveli osvrt na brdo Tonimir gdje su Kukuljevići imali kuriju i koje je bilo trajna inspiracija Ivana Kukuljevića.

Dječji tamburaški orkestar naše škole izveo je, pod vodstvom voditelja i dirigenta Zlatka Pipleka, niz prigodnih skaldbi ( Karišik zagorskih pjesama, Spomen na Varaždinske Toplice, Tamburica, Žena muža i Još Hrvatska ni propala). Uz pratnju orkestra su solistice Daria Ratković, Ana Marija Trošeljac i Tatjana Valent otpjevale Karišik zagorskih pjesama, Tamburicu i Još Hrvatska ni propala.

U subotu se program nastavio u hotelu Minerva znanstvenim skupom povodom 200.godišnjice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Nakon pozdravnih govora predsjednika topličkog Ogranka Matice hrvatske i gradonačelnice Goranke Štefanić prisutni su slušali devet stručnih izlaganja.