Kratki lanci opskrbe: Poljoprivredna zadruga "Ludbreški kraj" okupila ludbreške proizvođače Foto: Grad Ludbreg

Kratki lanci opskrbe: Poljoprivredna zadruga "Ludbreški kraj" okupila ludbreške proizvođače

Varaždinske vijesti | 3.11.2021. u 13:20h | Objavljeno u Našim krajem

Poljoprivredna zadruga "Ludbreški kraj" prijavila je projekt "Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta ludbreškog kraja" na Natječaj Ruralnog programa, mjera 16.4.1. Vrijednost prijavljenog projekta iznosi 736.000 kuna, a intenzitet bespovratnih sredstava iznosi 100 posto.

Zadruga je formirala operativnu skupinu u koju su ušli poljoprivredni proizvođači s područja Grada Ludbrega i okolnih općina, koji nude i osiguravaju široku paletu poljoprivrednih proizvoda, od voća i povrća, do mesa i mesnih prerađevina, jaja, mlijeka, konzerviranog povrća i orašastih plodova, s ciljem da se ovi proizvodi u kratkom lancu opskrbe dostave direktno iz mjesta proizvodnje do krajnjeg kupca odnosno potrošača.

Interes za sudjelovanjem u kratkom opskrbnom lancu u smislu kupnje namirnica izrazile su javne ustanove i institucije s područja Grada Ludbrega i okolnih općina (dječji vrtići, škole, domovi za umirovljenike), a i građani će moći kupiti navedene proizvode na oformljenoj zelenoj točci na tržnicama u Ludbregu i Varaždinu. S obzirom da kratki lanac opskrbe podrazumijeva što kraći put od proizvođača do krajnjeg potrošača, fokus je stavljen na tržišta unutar Varaždinske županije.

U sklopu projekta predviđena je i nabava dostavnog vozila, zapošljavanje jednog djelatnika, izrada web stranice za internetsku prodaju proizvoda, uređenje zelene točke na ludbreškoj tržnici te troškovi sudjelovanja na lokalnim sajmovima.

Važnost i vrijednost projekta prepoznali su lokalni proizvođači koji su se odlučili uključiti. Uz Zadrugu koja je nositelj projekta i koordinator, članovi operativne skupine su: Luneta d.o.o. iz Ludbrega, OPG Namjesnik Mladen iz Križovljana, Agro Altera d.o.o. iz Ludbrega, PG “Orehovec” iz Velikog Bukovca, OPG Hižak Vesna iz Sigeca Ludbreškog, Obrt za prženje kave I trgovinu “Minas- Zrno 1” iz Ludbrega, Čarolija okusa - obrt za preradu voća i povrća iz Leskovca Topličkog, OPG Grabarić Stjepan iz Slokovca, Obrt “Vinko” za uzgoj i preradu voća iz Selnika, OPG Marin Martinković iz Slokovca, te OPG Dejan Zlatar iz Globočeca Ludbreškog.

Predviđeno trajanje projekta je 3 godine.