Koncertom duhovne glazbe odana počast službenici Božjoj Marici Stanković

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.11.2017. u 17:18h | Objavljeno u Našim krajem

U župnoj crkvi svetog Vida i svetog Jurja prošlog petka u Madžarevu voditelj i urednik na Radiju Marija, Petar Bilobrk, održao je predavanje o dnevničkim zapisima službenice Božje Marice Stanković i njezinoj suradnji s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem.

Ovim zanimljivim predavanjem započeli su IV. Dani službenice Božje Marice Stanković u organizaciji Župe Madžarevo, inače rodnoj župi njezina oca.

Marica Stanković je, moglo se čuti na predavanju, jako puno pisala. Počela je još kao djevojka, a nastavila i kasnije kao učiteljica. Naime, školovala se kod sestara milosrdnica, a nakon završene Učiteljske škole radila je kao učiteljica u Sračincu i Donjoj Voći, a nakon Više pedagoške akademije predavala je u Podravskoj Slatini, Čakovcu, Gračacu, Kutini te od 1935. i u Zagrebu.

Uz posao u školi, sudjeluje u radu orlovske i križarske organizacije. Blisko surađuje s blaženim Ivanom Merzom, a od 1930. do 1945. godine predsjednica je križarica. Uređuje glasilo “Za vjeru i dom”, piše članke, putuje, organizira, razgovara, drži predavanja i govore. 1938. godine osnovala je svjetovni institut “Suradnice Krista Kralja”.

No, na sebe je posebnu pažnju, pogotovo tadašnjih vlasti, skrenula na skupu prosvjetnih djelatnika 2. lipnja 1945. godine kada javno ustaje u obranu nadbiskupa Alojzija Stepinca. Uhićena je 1. rujna 1947. godine, na suđenju je odbacila sve političke optužbe i zasvjedočila svoju odanost Kristu i Crkvi. Osuđena je na pet godina zatvora u ženskom logoru u Slavonskoj Požegi. Izdržala ih je u cijelosti. Marica Stanković je iz požeškog zatvora izašla 1952. godine, a 1955. je završila svoj dnevnički zapis. Zbog društvenih okolnosti taj je dnevnički zapis iz tiska izašao tek 2000. godine. Iako je svaki dio dnevničkih zapisa lijepo napisan, na Petra Bilobrka jedan dio je ostavio poseban utisak.

Marica Stanković je umrla na glasu svetosti u Zagrebu 8. listopada 1957. godine. Njezin grob se nalazi na 57. polju Mirogoja. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvorio je 16. studena 2006. proces za njezinu beatifikaciju i objavio da se Marica Stanković može nazivati službenicom Božjom.

Drugog dana događanja u Župnoj je crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu održan koncert duhovne glazbe u čast službenice Božje Marice Stanković. Koncert je riječima dobrodošlice otvorili sumadžarevski župnik Vjekoslav Vidačak i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač.

Duhovnu glazbu te pučke napjeve i narodne duhovne popijevke izveli su zborovi i vokalni sastavi s prostora Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije te Zagrebačke nadbiskupije: Zbor "Kraljica mira", Zbor "Madžarevo", Klapa "Marof", Zbor mladih "Sveti Dominik", Zbor "Trinitas", Klapa "Brestje", Ženski vokalni ansambl "Pastirice", Zbor mladih "Beate", Klapa "Lucerne", Trio "Verse" i Zbor "Sv. Marije Magdalene".

Posebna gošća koncerta bila je bečka mezzosopranistica Sandra Wigh Hraščanec. Misli je Marice Stanković tijekom koncerta interpretira Ljiljana Bogojević, akademska glumica Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina.

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci