Dječji vrtić Bubamara Foto: VV arhiva

Kneginečki vrtić europskim novcem do produženog boravka i poboljšanog programa

Varaždinske vijesti | 25.9.2018. u 11:56h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Gornji Kneginec i Dječji vrtić "Bubamara" iz Gornjeg Kneginca provode projekt "Nove inkluzivne usluge za učenje, rad i rast u lokalnoj zajednici", financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je istaknuto na početnoj konferenciji projekta, cilj projekta je doprinijeti usklađivanju radnih i obiteljskih obveza zaposlenih roditelja produljenjem radnog vremena te osnaživanjem kapaciteta Dječjeg vrtića "Bubamara". Naime, kako je napomenuto, u općini Gornji Kneginec obuhvaćenost djece do 7 godina programima ranog i predškolskog odgoja iznosi oko 42 posto (na razini EU 82,8 posto), što ukazuje na problem slabije priuštivosti programa, čak i zaposlenim roditeljima (89 posto djece zaposlenih roditelja) ili neprilagođenosti programa/radnog vremena stvarnim potrebama roditelja.

- Nakon upisa u školsku godinu 2017./18., 20 djece je ostalo na listi čekanja, a za poslijepodnevnom smjenom koja će trajati do 22.30 sati potrebe ima za 60 djece. Uz to, vrtić nema zaposlenih stručnih suradnika, što predstavlja problem u razvoju i provedbi programa za djecu s poteškoćama u razvoju (integrirano sedmero djece) i darovitu djecu - istaknuto je na konferenciji.

kneginec_vrtic_nove_usluge_1.jpg

Projektnim aktivnostima će se u 30 mjeseci njegove provedbe izravno podići kapaciteti vrtića, produžiti njegovo radno vrijeme, a djelatnici će proći edukaciju za provođenje Montessori programa odnosno rad s djecom s poteškoćama u razvoju te darovitom djecom. Konkretno, novim zapošljavanjem odnosno edukacijom postojećih djelatnika, Dječji vrtić Bubamara moći će upisati svu djecu koja se trenutačno nalaze na listi za čekanje (20 djece), omogućit će produženi i poslijepodnevni boravak za 60 djece, a poboljšat će se programi za najmanje 259 upisane djece (Montessori pristup, program rada s djecom s poteškoćama u razvoju, program rada s nadarenom djecom, program učenja njemačkog jezika, elementi makrobiotičke prehrane). U sklopu projekta nabavit će se didaktička sredstva i oprema za provođenje Montessori programa, a kreirat će se i posebna slikovnica na temu ravnopravnosti spolova.

- Uvođenje novih programa omogućit će intenzivniji razvoj verbalnih sposobnosti, proširenje specifičnih dječjih interesa, višu razinu emocionalne inteligencije, unaprijeđene kreativne sposobnosti djece, te doprinos zaštiti okoliša i ravnopravnosti spolova. Roditeljima će se omogućiti nesmetani rad i zapošljavanje, posebice onima u smjenskom radu - navode iz Općine Gornji Kneginec.

Projekt će se provoditi 30 mjeseci (od kolovoza 2018. do veljače 2021. godine), a kroz njega će se u vrtiću zaposliti ukupno šest osoba. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 2.556.656,89 kuna, koje će u 100-postotnom iznosu biti pokrivene iz Europskog socijalnog fonda.