Sve odluke donesene su jednoglasno Foto: Općina Gornji Kneginec

Kneginečki vijećnici za sljedeću godinu izglasali proračun od 38 mil. kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 23.11.2016. u 12:24h | Objavljeno u Našim krajem

U utorak, 22. studenog u prostorijama Općine Gornji Kneginec održana je 31. sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec, na kojoj je najvažnija točka dnevnog reda bila donošenje proračuna za sljedeću godinu.

Općinski proračun za 2017. godinu i prateći akti usvojeni su jednoglasno na prijedlog općinskog načelnika Gorana Kaniškog u iznosu od 38 milijuna kuna, kao i njegove projekcije za 2018. i 2019. godinu.

Najznačajnije investicije uvrštene u proračun za iduću godinu su izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića u iznosu od 12,5 milijuna kuna, izgradnja Vatrogasnog doma DVD Kneginec Gornji u iznosu od 4 milijuna kuna, izgradnja vatrogasnog spremišta DVD Kneginec Donji u iznosu od 1,6 milijuna kuna, izgradnja cesta i pješačkih staza u iznosu od 2,1 milijun kuna, infrastruktura u Poduzetničkoj zoni s 800.000 kuna, projekt Turističko-rekreativne zone Banjšćina sa 400.000 kuna, izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete u iznosu od 510.000 kuna, održavanje cesta i javnih površina u iznosu od 2,5 milijuna kuna, sufinanciranje izgradnje kanalizacije putem Aglomeracije Varaždin, te niz manjih projekata, kao i sredstva potrebna za društveni život općine i provođenje socijalne politike tijekom iduće godine. Tako će i iduće godine biti isplaćena "uskrsnica" za umirovljenike, za nezaposlene osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje najmanje tri mjeseca te za osobe prijavljene na Centru za socijalnu skrb Varaždin koji su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Projekt izgradnje Vatrogasnog doma DVD Kneginec Gornji u siječnju će biti kandidiran za sufinanciranje iz Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dok su za ostale projekte već osigurana sredstva iz proračunskih viškova iz prethodnih godina i drugih izvora.

Donesena je i Odluka o uvjetima, kriterijima i postupku sufinanciranja Projekta povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama prema kojoj će Općina Gornji Kneginec sufinancirati provedbu Projekta povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Općine Gornji Kneginec, što će obuhvaćati zamjenu postojeće i ugradnju nove energetski učinkovite vanjske stolarije te povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora.

Na prijedlog načelnika, Općinsko vijeće imenovalo je peteročlano Vijeće projekta "Tematski zabavni park na lokaciji Banjščina", koje će pratiti izradu razvojnog Masterplana i sudjelovati u njegovoj izradi, kao i u svim daljnjim fazama razvoja projekta. Imenovane osobe odgovorne su općinskom načelniku.

Između ostalog, načelnik Kaniški predložio je vijećnicima da nakon razmatranja prihvate i prijedlog Odluke o sklapanju ugovora za izvođenje radova na izgradnji nerazvrstane ceste NC-027 - Vinogradska ulica u Lužanu Biškupečkom u duljini od 900 metara, odnosno od raskrižja s Ulicom K. Zvonimira do raskrižja sa Zagrebačkom ulicom kod restorana Varaždinbreg. Općina Gornji Kneginec je zaprimila četiri ponude, a kao najpovoljnija ocijenjena je ponuda tvrtke PZC iz Varaždina. Ugovorena cijena prema ponudbenom troškovniku iznosi 344.000 kuna, a rok završetka radova je najkasnije do 30. travnja sljedeće godine. Vijeće je donijelo i Program utroška sredstava šumskog doprinosa za 2017. godinu, prema kojem će se prikupljena sredstva koristiti za financiranje izgradnje kanalizacije na području općine.

Pod posljednjom točkom dnevnog reda općinski vijećnici raspravili su i jednoglasno donijeli Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa društva Biovitalis iz Turčina. Naime, dogradnjom poslovnog objekta stvorit će se preduvjeti za značajnije povećanje proizvodnih kapaciteta, a općinskom Odlukom o komunalnom doprinosu propisano je da u cilju poticanja poduzetništva i novog zapošljavanja Općinsko vijeće može djelomično ili potpuno osloboditi od plaćanja komunalnog doprinosa pravne ili fizičke osobe.