Klub zastupnika HDZ-a održao sjednicu van Zagreba i Hrvatskog sabora i to u općini Visoko i Breznici

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.3.2018. u 09:42h | Objavljeno u Našim krajem

Po prvi puta u ovom mandatu Klub zastupnika HDZ-a, odnosno svi saborski zastupnici i ministri na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, sastali su se u općini Visoko te su održali sjednicu Kluba u općini Breznica u Varaždinskoj županiji.

Prilikom posjete tom području na krajnjem jugu županije domaćin, saborski zastupnik Anđelko Stričak, upoznao je svoje kolege iz saborskih klupa s prošlošću općine Visoko, njenom tradicijom, kulturnim i poviješću.

Tako su saborski zastupnici obišli Utvrdu Čanjevo gdje su u proteklih 16 godina trajala iskapanja i arheološka istraživanja. Riječ je o utvrdi koja je u prošlosti služila za obranu od Turaka, a sada, nakon što su pokrenuta istraživanja, predstavlja i veliki turističko potencijal.

Osim Utvrde Čanjevo, Beline lipe, visočki kraj poznat je i kao šljivarski kraj još od Bele IV. što mnogi povezuju s činjenicom zašto plava boja dominira u narodnoj nošnji i službenim obilježjima Općine.

- Cijeli ovaj kraj odnosno Potkalničko prigorje je bogato kulturnim dobrima, a priroda netaknuta, a sve je to na 30-ak minuta vožnje od Zagreba. Općina Visoko uz određena ulaganja i stvaranje sadržaja može biti turistički atraktivna. - Njen položaj na tromeđi Varaždinke, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije to i potvrđuje – izjavio je Stričak.

Kazao je kako Općina već sada ima jedan atraktivan turistički proizvod, manifestaciju oživljene povijesti pod nazivom: "Bitka za Čanjevo" koju treba dalje razvijati.

Inače, sama Općina Visoko, odnosno njena politička prošlost, jedinstvena je po tome što je jedina općina na sjeveru Hrvatske u kojoj od prvih višestranačkih, demokratskih izbora pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica i to s uvjerljivom većinom.

Na sjednicu Kluba u općini Breznica, uz većinu saborskih zastupnika, stigli su i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministri Božinović, Medved, Kuščević, Krstičević, Bosnjaković, Pavić, Zdravko i Goran Marić, Tolušić, Cappelli i Čorić te ministrice Murganić i Obuljen-Koržinek. Također i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Željko Rainer.