Klub vijećnika SDP-a i HSS-a protiv kreditnog zaduživanja Općine Trnovec Bartolovečki

Varaždinske vijesti | 29.12.2021. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Općinska načelnica Općine Trnovec Bartolovečki raspolaže ostavljenim viškom proračunskih sredstava iz 2020. i 2021. godine u ukupnom iznosu od 8.352.515,70 kuna, a Projekcijom Proračuna Općine Trnovec Bartolovečki za 2023. godinu predlaže kreditno zaduženje u iznosu od 11.000.000,00 kuna, stoga Klub vijećnika SDP-a i HSS-a predlaže da se isključi kreditno zaduživanje s obzirom na raspoloživa sredstva viška iz prethodnih godina i nerealno planiranje izrade projektne dokumentacije budući da nije u skladu sa raspoloživim proračunskim sredstvima - priopćili su iz Općinske organizacije SDP Trnovec Bartolovečki.

Klub vijećnika SDP-a i HSS-a Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki podnio je amandmane na konačni prijedlog Proračuna za 2022. godinu općinske načelnice o kojima se raspravljalo na današnjoj sjednici Općinskog vijeća.

Kako su naveli, amandmani se odnose na:

1. uključivanje novog kapitalnog projekta: Izgradnja nove prometnice Mažuranićeva ulica u Trnovcu s planom u iznosu od 700.000,00 kuna smanjenjem rashoda projekta: Sanacija nelegalnih odlagališta smeća sa 1.500.000,00 za navedeni projekt za 600.000,00 kuna i smanjenjem za 100.000,00 kuna kod Kapitalnog projekta Javna rasvjeta – Led rasvjeta
2. uključivanje novog Programa: Sufinanciranje javnog prijevoza srednjoškolaca s planiranim iznosom od 400.000,00 kuna smanjenjem rashoda projekta: Sanacija nelegalnih odlagališta smeća sa 1.500.000,00 za navedeni projekt za 400.000,00 kuna
3. povećanje rashoda za 550.000,00 kuna na stavci dodatna ulaganja na građevinskim objektima za:
- Društveni dom Štefanec u iznosu 150.000,00 kuna – unutarnje uređenje doma
- Društveni dom Žabnik u iznosu 100.000,00 kuna –unutarnje uređenje doma, sanitarnog čvora i centralnog grijanja
- Uređenje objekta Poljanke Bartolovec u iznosu 300.000,00 kuna smanjenjem rashoda na Javni rasvjeti– Led rasvjeta.
4. uključivanjem novog projekta: Obilježavanje dana mjesnog odbora i drugih blagdana s planiranim iznosom od 250.000,00 kuna s stavkama za navedenu namjenu u jednakom iznosu po mjesnim odborima (Trnovec I, Trnovec II, Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka), a isključenjem stavke za izradu projektne dokumentacije pod nazivom: Dnevni boravak za starije i nemoćne.

- Klub vijećnika SDP-a i HSS-a predložio je amandmane u svrhu povećanja komunalnog standarda na području Općine (izgradnju neasfaltirane Mažuranićeve ulice) te uvođenja nove mjere dodjelom pomoći srednjoškolcima putem sufinanciranja javnog prijevoza u iznosu od 100,00 kuna svakom učeniku polazniku srednje škole, a što iznosi godišnje 400.000,00 kuna - priopćili su.

- Predlaganje smanjenja rashoda na led-rasvjeti temelji se na stvarnim troškovima koji bi nastali zamjenom postojećih sa led lampama stoga nema potrebe planirati proračunska sredstva veća od potrebitih za pokriće stvarnih troškova, a rasporedom tih sredstava za dodatno ulaganje u objekte društvene namjene osiguralo bi se ravnomjerno uređenje objekata društvene namjene u svim naseljima Općine - dodaju iz SDP-a.

- Osvrt općinske načelnice na amandman vezano za planiranje sredstava u jednakom iznosu za potrebe Vijeća mjesnih odbora u svrhu njihova rada i obilježavanja dana mjesnih odbora i blagdana je ponižavajući za građane svih naselja Općine jer namjena istih sredstava nije određena za pijanke kao što je frapirano istaknula u medijima općinska načelnica Verica Vitković - stoji u priopćenju SDP-a.

- S obzirom da općinska načelnica nije našla shodnim da surađuje s oporbom i prezentira planirane projekte vezano za projekt Dnevni boravak za starije i nemoćne, nije poznato u kojem obliku bi se realizirao, da li kroz osnivanje ustanove ili na koji drugi način, tako da se prvotno treba utvrditi da li Općina kao jedinica lokalne samouprave može realizirati ovaj projekt ili se samo radi o novom objektu pa bi trebalo preispitati mogućnost korištenja postojećih objekata s obzirom na njihovu neiskoristivost za tu namjenu - kažu iz SDP-a.

- Unatoč odbijanju općinske načelnice predloženih amandmana na Proračun za 2022. godinu i Projekciju Proračuna za 2023.-2024. na današnjoj sjednici Općinskog vijeća od strane oporbe prihvaćeni su svi amandmani i Proračun Općine Trnovec Bartolovečki donijet je s uključenim amandmanima oporbe - izjavio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a Željko Šprem.