MEGA KAPITALAC Mijo Horvat iz Drenovca ubrao vrganja teškog dva kilograma

| 6.10.2017. u 12:43h | Objavljeno u Našim krajem

Umirovljeni keramičar Mijo Horvat (64) iz Drenovca kraj Varaždinskih Toplica pamtit će četvrtak, 5. listopada, u 11 sati i 30 minuta, kada je u šumi, na predjelu zvanom Postičica, koje je oko osamsto metara udaljeno od njegove kuće, ubrao vrganja kapitalca, teškog dva kilograma.

- Branje gljiva je moj veliki hobi, kojim se bavim od svoje desete godine, ali nikada još do sada nisam nađao takvog kapitalca, koji nije u raspadnutom stanju, već je za kulinarsku upotrebu - s ponosom je rekao Horvat.

Vrganj je rastao kod jednog srušenog drveta, blizu borovine, na mekanom terenu, što mu je i omogućilo da bude tako veliki.

- Iako u toj šumi ima jako puno berača gljiva, tog vrganja do sada nisu pronašli jer je bio na zaštićenom mjestu, koji nije bio izložen pogledu berača. Išao sam u smjeru brda i kada sam se vraćao kući, s dva kilograma ubranih vrganja, ugledao sam tog kapitalca. Kada sam ga zapazio nisam mogao vjerovati, skoro mi je srce stalo - priznao je Horvat.

Prije godinu dana, u toj istoj šumi ubrao je vrganja teškog 1,6 kilograma.

- Poslije kišnog razdoblja bilo je jako puno gljiva, a ja berem lisičke i vrganje, a ovaj, ubrani u četvrtak, do sada mi je rekordni. Prije tjedan dana našao sam prekrasnog vrganja, teškog 800 grama - istaknuo je Horvat, koji je očito stručnjak za kapitalce.

Vrganja teškog dva kilograma predstavio je na društvenim mrežama s namjerom da ga proda za 200 kuna, ali zainteresiranih nije bilo, pa je kapitalac razrezan i spremljen u ledenicu, a iskoristit će se za gulaš, paprikaš....

- Najdraže su mi gljive ispečene s jajima, češnjakom i lukom - priznao je Mijo Horvat, koji svoju ljubav za gljive uspješno prenosi na desetogodišnju unuku Luciju.

Označeno u