Kako bez velike muke do stabla lipe, jasena i drugog drveća ili parkirališta u svojoj ulici ili kvartu

vv | 15.12.2020. u 17:16h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Iako je sredina prosinca, Grad Varaždin s komunalnim i hortikulturnim poduzećem Parkovi intenzivno nastavlja s ozelenjivanjem javnih površina. Tako su danas djelatnici Parkova posadili novih deset stabala lipa na ledini između dječjeg vrtića u Graberju i zgrada u Trakošćanskoj ulici.  

-Vrijeme nam ide na ruku pa naši vrijedni djelatnici nastavljaju sadnju diljem našeg grada. Sada smo tu, a istovremeno sadimo još tri stabla jasena na Grabanicama, nakon čega idemo u Kućan. Zahvaljujem našim djelatnicima što po ovakvim vremenskim uvjetima daju sve od sebe kako bi pridonijeli ljepšem izgledu grada. Kada dobijemo nalog od komunalne službe, obično sadimo lipe, no izlazio u susret i željama stanara. Isto tako građani mogu sami odabrati vrstu stabla za sadnju u sklopu akcije Jer živimo zeleno, rekao je direktor Parkova Alen Runac, napomenuvši da će saditi do Badnjaka, nakon čega slijedi odmor zaposlenika do početka nove godine, kada se nastavljaju aktivnosti,  a iznimka će biti dežurne službe.

Osim sadnje novih stabala, Parkovi vode računa i o održavanju postojećeg.

-Ne bi vjerovali, ali lišće pada po cijelom gradu, a i drveće raste po cijelom gradu i Parkovi. Stoga imamo određen broj djelatnika, koji su zaduženi za urednost toga. Kontinuirano orezujemo i sadimo, nažalost, toga je puno i ne stignemo na sva mjesta kada bi htjeli, a i ova nas je situacija oko zaraze malo zaskočila. Dosta ljudi je u samoizolaciji, ali sve će doći na red, rekao je Runac, koji nije preporučio da građani sami uklanjaju posušene grane i slično.

Napominjući da Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da je i ova sadnja dio njegovog plana o tisuću novih stabala u Varaždinu.

-Varaždin je uvijek bio grad zelenila pa razmatramo sadnju uz glavne prometnice, prije svega uz istočnu zaobilaznicu pa cestu prema Jalkovcu.  U ovom trenutku sadimo na nekoliko lokacija u skladu s pravilima struke, a sukladno željama građana.  Tako su se ovi stanari u Trakošćanskoj javili sa željom da se posade stabla, umjesto da se dogradi parkiralište. Uz deset lipa postavit ćemo i klupice i stol za druženja u toplijim mjesecima. Sada je na redu Kućan, a prije toga bile su Grabanice,  a građani koji žele stabla, mali park ili drvored, mogu javiti u Grad ili Parkove, rekao je Čehok.

Dodao je da je već posađen javni voćnjak, tako će na proljeće biti i njegovo otvorenje.

-Ovime naglašavamo da Gradu ne pada na pamet gradnja parkirališta na prostoru zelenih površina, koje povećavamo, ukazao je gradonačelnik te dodao da je bilo zamisli o proširivanju prostora za parkirališta u Trakošćanskoj, ali se od toga odustalo.

-Kako bi se napravilo malo reda kod parkiranja u Trakošćanskoj, predložili smo stanarima uređenje parkiralište s povlaštenom ulaznicom od 50 kuna  No, nije bilo interesa za to, a mi nećemo na silu ništa uvoditi, već ćemo samo urediti postojeća, napomenuo je.

DSC_2389.JPG

Kao primjer uređenja parkirališta, naveo je manje u Zrinskih i Frankopana 15, koje je obnovljeno.

-Uredit ćemo parkirališta tamo gdje se građani sami jave, pri čemu pazimo na zelene površine. Tijekom dvije godine dosta toga je riješeno. Bitno je da se svi slože. A tamo gdje su građani složni i grad će pomoći jer tako odterećujemo gradsku jezgru te se smanjuje promet. Danas je sve više vozila, neka domaćinstva imaju ih više, napomenuo je Čehok.