JURKETINEC Na Bio sajmu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda Foto: Općina Maruševec

JURKETINEC Na Bio sajmu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

VV | 25.2.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec. Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

– Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje - rekao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Galerija slika