Još uvijek prevladava mišljenje o psiholozima kao stručnjacima isključivo za mentalne bolesti

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.2.2019. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof OB Varaždin, u petak 22. veljače, u suradnji Službe i Udruge za palijativnu pomoć Srce Novi Marof, održano je psihoedukativno predavanje pod nazivom "Put ka sreći – temelji pozitivne psihologije".

- S obzirom na to da se u tjednu od 18. do 24. veljače održava 12. Tjedan psihologije, a u novomarofskoj Službi zaposlen je i psiholog, odlučili smo organizirati predavanje za naše zaposlenike, volontere udruge te sve zainteresirane građane, te ih upoznati s nekim zanimljivim psihološkim temama - kažu iz Službe.

Naime, predavanje je održao Emanuel Lacković, mag.psych., ističući da, suprotno vjerovanjima, pozitivna psihologija ne zagovara da se mora stalno misliti pozitivno i treba biti stalno sretan.

- Psiholozi koji se bave ovim područjem istražuju koje su to stvari i uvjeti koje omogućuju ljudima da se razvijaju i ispune svoj potencijal. Usmjereni su na pozitivna iskustva u životu, pozitivne emocije, ljudske snage i vrline i sve ono što život čini vrijednim življenja. Dakle, bavi se pitanjima poput "Kako da postanem sretniji?", "Koje su to moje snage i vrline?", "Kako da uživam u životu i svemu što on donosi?", uvažavajući u isto vrijeme i ono loše u životu. Danas još uvijek predvladava mišljenje o psiholozima kao stručnjacima usmjerenim isključivo na mentalne bolesti. Nadam se da smo ovim predavanjem uspjeli proširiti perspektive i razbiti neke stereotipe o psihologiji - istaknuo je Lacković nakon predavanja.

Uz upoznavanje s pojmom pozitivne psihologije i prikazom važnih istraživanja u području, na predavanju se moglo čuti o i upoznati s različitim tehnikama rada na sebi, poput vježbi zahvalnosti, vođenja dnevnika, djelima ljubaznosti, meditativnih vježbi, održavanju kvalitetnih i zdravih veza s drugima i slično.