Obilježanvanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe Foto: DV Bambi

U ivanečkom DV "Bambi" obilježen Nacionalni dan hitne medicinske pomoći

VV | 30.4.2021. u 12:14h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske pomoći koji se u Hrvatskoj obilježava 30. travnja, ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u sastavu zamjenice ravnatelja Maje Svetec, dr.med., medicinskog tehničara Marka Sveteca te vozača Tomislava Kolarića, posjetila je ivanečki Dječji vrtić "Bambi". Naime, djelatnici Zavoda veliku pažnju posvećuju upravo edukaciji stanovništva, te se, kada to uvjeti dozvole, rado odazovu pozivu kada su najmlađi u pitanju. 

- Potaknuti interesom djece i brojnim pitanjima o hitnoj pomoći, odlučili smo naš dan obilježiti s najmlađima i nismo pogriješili. U suradnji s ravnateljicom vrtića Andrejom Miolčić, odgajateljicama, poštivajući sve protuepidemiološke mjere organizirali smo dolazak vozila hitne pomoći u vrtić – rekla je zamjenica ravnatelja Maja Svetec, dr.med.

Djeca iz svih odgojnih skupina imala su tako priliku razgledati unutrašnjost vozila kao i opremu te se okušati u masaži srca, upuhivanju zraka u pluća, naučiti kada i na koji broj se zove Hitna pomoć.

- Drago nam je što djeca u nama vide prijatelje, vide osobe koje pomažu drugima i ugodno smo ostali iznenađeni koliko su zainteresirani za naš rad i koliko već znaju o Hitnoj pomoći. Naravno, najzanimljivija im je bila sirena, ali zdušno su prionuli masaži srca i upuhivanju zraka, strpljivo čekajući na svoj red. Ono što je najvažnije sva djeca na kraju znala su kada se zove Hitna pomoć i na koji broj – istaknula je Svetec te dodala da se nada kako će uskoro, kada epidemiološka situacija to bude dozvolila, biti više ovakvih akcija kako bi djeca od svoje najranije dobi shvatila važnost pružanja pomoći unesrećenima.

Za svoj trud i rad, te što su strpljivo odgovarali na dječja pitanja, djelatnici Zavoda dobili su najljepši poklon – crteže koje su djeca samo za  njih izradila i njihove osmijehe. 

Inače, obilježavanjem Nacionalnog dana hitne medicine nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe. Stoga, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, svim svojim kolegama čestitaju njihov dan.