Jenkač: Prisjećamo se svih onih koji su dali žrtvu za slobodnu Republiku Hrvatsku Foto: Grad Novi Marof

Jenkač: Prisjećamo se svih onih koji su dali žrtvu za slobodnu Republiku Hrvatsku

VV | 30.5.2020. u 18:26h | Objavljeno u Našim krajem

Predstavnici Grada Novog Marofa i braniteljskih udruga u subotu su, na Dan državnosti, položili vijenac i zapalili svijeće kod križa i spomen-obilježja stradalim braniteljima u Novom Marofu. Od ove godine Dan državnosti ponovo se obilježava 30. svibnja.

Predvodeći izaslanstvo Grada Novog Marofa, gradonačelnik Siniša Jenkač, u svom je obraćanju naglasio da se danas prisjećamo svih koji su branili Hrvatsku, ali i svih onih koji su svojim djelovanjem omogućili stvaranje samostalne Republike Hrvatske.

- Konstituiranjem Hrvatskog sabora, slobodnog i demokratski izabranog Hrvatskog sabora, hrvatska država krenula je nekim novim putem, iz totalitarne države u demokratsku državu. Demokracija, nažalost, nije došla bez žrtava, došla je s ratom. Moramo se prisjetiti da je mogla doći i 1945. godine. Nakon Drugog svjetskog rata ondašnja vlast imala je mogućnost uvesti demokraciju u ondašnju državu. Danas se sjećamo i trenutka kada smo promijenili sustav, koji danas živi i nadamo se da se više nikad neće promijeniti. Prisjećamo se svih onih koji su dali žrtvu za slobodnu Republiku Hrvatsku. Prisjećamo se i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je svojom energijom i političkom mudrošću okupio tadašnje snage koje su se borile i promišljale demokratski. Zajedništvom je Hrvatska krenula novim smjerom. To je vrlo važan datum za bez obzira što još uvijek neki političari žele to omalovažiti. Nadam se da je većina građana svjesna veličine datuma i događaja. Datumi govore o prošlosti, o onome što je obilježilo neku državu. Datumi moraju biti vezani na stupove demokracije i državnosti koji su postavljeni 90-ih godina - poručio je Jenkač s obilježavanja Dana državnosti u Novom Marofu.

Galerija slika